Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

DANES
-3°C
-4°C
JUTRI
-1°C
-4°C
Deli
1827

Proslava ob krajevnem prazniku v Kotljah

Krajevni praznik v Kotljah je tudi tokrat minil v znamenju Kuharjevih dnevov, ki se na zadnjo oktobrsko nedeljo zaključijo pod mogočno lipo pri spomeniku padlim za svobodo. Na križpotju ob vaških lipah, pred pokopališčem v Kotljah stoji mogočen spomenik, ki so ga Hotuljci posvetili partizanskemu mitingu na zadnjo oktobrsko nedeljo leta 1943, ko so bile Kotlje en dan svobodne, ter vsem svojim padlim borcem in žrtvam fašističnega nasilja. Njim v spomin in slavo je to dan, ki ga v Kotljah obeležijo kot krajevni praznik.

 

S prihodom Pihalnega orkestra Železarjev Ravne ter številnih praporščakov na prizorišče in s slovensko himno, ki jo zaigrajo godbeniki, se je slovesnost pod lipami pričela. Praznovanje so s svojim prihodom počastili tudi predstavniki Lovske družine Prežihovo.

 

Zbrane je nagovorila predsednica KS Kotlje Bojana Verdinek, pozdravila je vse prisotne, župana Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaža Rožena, poslanca Državnega zbora Danila Antona Ranca, častnega občana Antona Golčerja, častno krajanko, še edino preživelo udeleženko hotuljskega tabora leta 1943, tovarišico Marijo Mauzer – Jelko, vse borce, veterane vojne za Slovenijo, krajane in ostale goste.

 

V Kotljah so izredno ponosni na mlade, ki skoraj vsako leto popestrijo prireditev. Nastopili so šolarji hotuljske podružnične šole in najmlajši iz vrtca Kotlje, enote Levi devžej, ki so s svojim prisrčnim programom razvedrili srečanje.

 

Na svečani prireditvi ob krajevnem prazniku smo v Kotljah prisluhnili še Aljažu Verhovniku, podžupanu Občine Ravne na Koroškem, ki je poudaril pomen ohranjanja tega praznovanja in obudil spomin na leto 1943. Ob tej priložnosti je čestital Hotuljkam in Hotuljcem ob krajevnem prazniku ter se zahvalil krajevni skupnosti, društvom v Kotljah in vsem, ki se trudijo za kraj, za celoletni prispevek k razvoju njihove lokalne skupnosti.

Zbrane je nagovoril in pozdravil tudi župan Občine Ravne na Koroškem, ki je podelil listino o priznanju Občine Ravne na Koroškem Anžetu Šumahu za vztrajnost in doslednost v dokazovanju vrednosti znanja na raznovrstnih naravoslovnih in družboslovnih področjih,za vrhunske dosežke na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter za prispevek k ugledu občine v širši skupnosti.

 

Delegacija je položila venec k spomeniku padlim Hotuljcem med II. svetovno vojno, tovarišici Mariji Mauzer – Jelki pa je predsednica KS Kotlje Bojana Verdinek podarila šopek.

 

Na prireditve, ki so se odvijale v času Kuharjevih dnevov v mesecu oktobru, so vabili organizatorji Kulturno društvo Kotlje s sekcijami in soorganizatorji posameznih prireditev – Koroškim pokrajinskim muzejem, Krajevno skupnostjo Kotlje in drugimi društvi v kraju.

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij