Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

DANES
3°C
-6°C
JUTRI
1°C
-6°C
Deli
6345

Proslava ob krajevnem prazniku Kotlje

Krajevni praznik Kotlje je tudi tokrat minil v znamenju Kuharjevih dnevov, ki se na zadnjo oktobrsko nedeljo zaključijo pod mogočno lipo pri spomeniku padlim za svobodo. Na križpotju ob vaških lipah, pred pokopališčem v Kotljah stoji mogočen spomenik, ki so ga Hotuljci posvetili partizanskemu mitingu na zadnjo oktobrsko nedeljo leta 1943, ko so bile Kotlje en dan svobodne, ter vsem svojim padlim borcem in žrtvam fašističnega nasilja. Njim v spomin in slavo je to dan, ki ga v Kotljah obeležijo kot krajevni praznik.

 

S prihodom Pihalnega orkestra Železarjev Ravne ter številnih praporščakov na prizorišče in s slovensko himno, ki jo zaigrajo godbeniki, se je slovesnost pod lipami pričela. Praznovanje so s svojim prihodom počastili tudi predstavniki Lovske družine Prežihovo.

 

Zbrane je nagovorila predsednica KS Kotlje Bojana Verdinek, pozdravila je vse prisotne, župana Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaža Rožena, poslanca Državnega zbora Danila Antona Ranca in Ivana Škodnika,  častnega občana Antona Golčerja, častno krajanko, še edino preživelo udeleženko hotuljskega tabora leta 1943, tovarišico Marijo Mauzer – Jelko, vse borce, veterane vojne za Slovenijo, krajane in ostale goste.

 

V Kotljah so izredno ponosni na mlade, ki skoraj vsako leto popestrijo prireditev. Tokrat so nastopili šolarji hotuljske podružnične šole in najmlajši iz vrtca Kotlje, enote Levi devžej, ki so s svojim prisrčnim programom razvedrili srečanje. Praznovanje sta s deklamacijo in prebiranjem zgodbe popestrila Ivanka Gorenšek in Janez Kotnik. Program je povezoval Urban Kotnik.

 

Na svečani prireditvi ob krajevnem prazniku smo v Kotljah prisluhnili še dr. Tomažu Roženu, županu Občine Ravne na Koroškem, ki je poudaril pomen ohranjanja tega praznovanja in obudil spomin na leto 1943. Zahvalil se je vsem, ki ohranjajo te spomine. ter poudaril in predstavil knjigo, ki je ob tem praznovanju izšla. Knjiga z naslovom Avgust Kuhar – Prežihov Gustl: Življenjska pot je delo prim. Franc Verovnik, dr. med.

 

Slavnostni govornik je bil Ivan Škodnik, poslanec Stranke modernega centra, SMC Dravske in Mislinjske doline, ki se je z govorom dotaknil vseh zanimivih dogajanj v zadnjem času, kot tudi dogodkov iz časov II. svetovne vojne.

Kot slavnostni govornik se je te prireditve udeležil poslanec SMC, g. Ivan Škodnik, ki je z lepim in zelo čustvenim govorom dodal pečat slavnostni proslavi...ki je z lepim in zelo čustvenim govorom dodal pečat slavnostni proslavi...Kot slavnostni govornik se je te prireditve udeležil poslanec SMC, g. Ivan Škodnik, ki je z lepim in zelo čustvenim govorom dodal pečat slavnostni proslavi...

Predsednik Krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Karel Polanec in  Stanislav Praznik sta položila venec k spomeniku padlim Hotuljcem med II. svetovno vojno, tovarišici Mariji Mauzer – Jelki pa je predsednica KS Kotlje Bojana Verdinek podarila šopek.

 

V teh dneh je bila v gasilskem domu na ogled razstava ob mesecu požarne varnosti, Lovska družina Prežihovo pa je na svoji koči pri Ivarčkem jezeru organizirala streljanje na glinaste golobe.

 

 

Na prireditve, ki so se odvijale v času Kuharjevih dnevov v mesecu oktobru, so vabili organizatorji Kulturno društvo Kotlje s sekcijami in soorganizatorji posameznih prireditev – Koroškim pokrajinskim muzejem, Krajevno skupnostjo Kotlje in drugimi društvi v kraju.

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
RIPS d.o.o.