Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

DANES
27°C
13°C
JUTRI
27°C
14°C
Deli
5029

Proslava ob 97. obletnici smrti Franja Malgaja

Občina Ravne na Koroškem in Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj sta v mesecu maju organizirala tradicionalno prireditev, spominsko slovesnost ob obletnici smrti nadporočnika Franja Malgaja, pri spomeniku na Dobrijah. Spominska slovesnost, ki poteka v spominskem parku, je posvečena obletnici smrti Maistrovega borca, nadporočnika, borca za severno mejo in pesnika Franja Malgaja ter njegovim soborcem, vključuje pa pester kulturni program ter ob zaključku tudi družabno srečanje vseh domoljubov koroške krajine. Letos obeležujemo že 97. obletnico smrti Franja Malgaja.

 

Tradicionalno srečanje v spomin na te dogodke nas vrača v čas, ko so bili pogum, odločnost in domoljubnost posameznikov ter celotnega naroda močnejši od strahu za življenje. Politične in družbene spremembe so 20. stoletje v zgodovini zaznamovale kot stoletje polno bolečine in smrti, povzročene v vojnah, ki niso zaobšle ne Slovenije in ne Koroške. Ko je ob koncu prve stoletne morije na bojiščih utihnilo orožje, se je na Koroškem in Štajerskem začel boj za severno mejo, za prostor južno od Drave, naseljen s slovenskim življem. General Maister je na Štajerskem s prostovoljci uspel spremeniti potek meje v korist nove države. Na Koroškem je Franjo Malgaj s svojo vojsko zasedel kraje do Drave in prišel do Celovca, a se je moral umakniti, v boju pa je izgubil življenje.

 

Letošnja prireditev ob 97. obletnici smrti Malgaja in ohranjanja spomina na ljudi in dogodke iz takratnih časov se je v spominskem parku pričela s koračnico Pihalnega orkestra ravenskih železarjev in prihodom pohodnikov ter praporščakov na prizorišče dogajanja. Sledila je himna Republike Slovenije, kulturni program je bil oblikovan tudi s pesmijo, ki jo je zapel Moški pevski zbor PGD Ravne na Koroškem, ki je že uvodoma zapel tudi himno Zveze društev »General Maister« 'Slovenec sem'.

 

Prisluhnili smo mag. Milanu Lovrenčiču, predstavniku domoljubnega društva Franjo Malgaj iz Šentjurja.

Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj letos praznuje 10 let delovanja. O društvu je spregovoril prvi predsednik društva Đuro Haramija.

Slavnostni govornik slovesnosti je bil zgodovinar in avtor monografije o Franju Malgaju ddr. Igor Grdina.

 

Ob zvokih žalostinke sta venec k spomeniku Franja Malgaja in njegovim tovarišem, ki so padli v borbah za Koroško med leti 1918 in 1945 položila predsednik Občinske organizacije ZZB za vrednote NOB Ravne na Koroškem Maksimilijan Večko in predsednik Koroškega domoljubnega društva Vladimir Ovnič.

Z Raven na Koroškem je popoldan potekal organiziran pohod do Malgajevega spomenika. Udeležilo se ga je lepo število pohodnikov, ki so na prizorišče slovesnosti prikorakali ob vihrajoči zastavi in zapeti partizanski pesmi ter se tako poklonili Malgaju in njegovi vojski. 


Kulturni program proslave je sooblikoval moderator Aljaž Verhovnik, podžupan občine Ravne na Koroškem.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi