Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
13°C
1°C
Oceni objavo

Projekt TeleKap tudi na Koroškem

Možganska kap je velik javnozdravstveni problem, ki se kljub velikemu trudu vseh, ki so vključeni v njeno obravnavo, ne zmanjšuje, prej ravno nasprotno - predvsem na račun vse večjih demografskih sprememb. Starajoče se prebivalstvo in vse daljša življenjska doba tako povečujeta število ljudi, ki jih prizadene možganska kap.

 

Možganska kap je pomemben zdravstveni problem z več vidikov: je namreč vodilni vzrok oviranosti, ne le telesne, temveč tudi kognitivne, človeku, ki ga prizadene, se močno zoži krog socialnega delovanja, stroški za nego in zdravljenje pa so zelo visoki. Možganska kap je tudi drugi vzrok umrljivosti v svetu, takoj za srčno-žilnimi boleznimi. Zanimivo je, da je umrljivost v Sloveniji pri mlajših moških (do 65. leta) dvakrat večja kot pri ženskah v isti starostni skupini.

 

Projekt TeleKap tako v Bolnišnici Slovenj Gradec že omogoča sodelovanje z vrhunskimi nevrološkimi strokovnjaki UKC Ljubljana pri obravnavi pacientov z možgansko kapjo takoj po dogodku.

 

Da bi se čim več prebivalcev seznanilo s projektom, je prim. Cirila Slemenik Pušnik dr. med. v vseh štirih občinah Mežiške doline (Ravne na Koroškem, Prevalje, Mežica in Črna na Koroškem) predavala o projektu in možganski kapi.

 

O dejavnikih tveganja za možgansko kap, znakih možganske kapi, nujnem ukrepanju laikov, vlogi projekta TeleKap itd. si lahko preberete tudi na povezavi: http://www.srce-si.si/files/Telekap

Oglejte si tudi