Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-3°C
Oceni objavo

Projekt »20 za 20« na OŠ Koroški jeklarji

Na OŠ Koroški jeklarji na Ravnah na Koroškem imamo zelo radi glasbo. Učenci so glasbeno zelo aktivni in to na raznih področjih. Pojejo v treh pevskih zborih, na karaokah, plešejo folkloro, starinske in moderne plese, igrajo v šolskih bendih, samostojno nastopajo na razne instrumente … po novem pa tudi »tolčejo«. Ravno v teh dneh nas je obiskal uspešen in zelo dobrodelen slovenski glasbenik Marko Soršak Soki. Njegovo delo je zanimiv projekt z imenom »20 za 20«, na katerega smo se že v lanskem šolskem letu prijavili tudi sami.

Na svoji FB strani ima zapisano, citiram:

»Projekt "20 za 20" je dokumentarni DVD, ki ga lahko kupite s poljubno donacijo. S tem denarjem se kupijo glasbila osnovnim šolam, ki so se na projekt tudi prijavile. 
Vsebina DVD-ja je 20 video kolažev slovenskih izvajalcev s katerimi je Soki sodeloval ali bil povezan v 20-ih letih svojega delovanja.

Skladbe z intervjuji so vsebina, ki mlade spodbujajo k glasbenem ustvarjanju. Glavno sporočilo DVD-ja je, da se splača vztrajat pri ciljih, ki si jih zadamo v življenju.
Privoščite si DVD in pomagajte otrokom, da lahko glasbeno ustvarjajo na svojih šolah. V šolskem letu 2014/15 je bilo obdarjenih 13 šol z bobni, električnimi in akustičnimi kitarami, tolkali, basi, klaviaturami in glasbenim priborom.«

Triinšestdeseta šola po vrsti pa smo bili v ponedeljek, 27. 11. 2017 tudi mi Koroški jeklarji. Mi smo Marku in njegovi spremljevalki pripravili zanimiv in kratek kulturni program, on pa nam je podaril komplet bobnov, elektro akustično kitaro in cajon. Prireditev so si ogledali vsi učenci šole na Javorniku, dve skupini z vrtca ter ostali povabljeni. Nastopala sta oba šolska benda. Starejši bend (devetošolci), z imenom RnK, ki skupaj ustvarja že tri šolska leta ter mlajši (sedmošolci), zaenkrat še brez imena. Na nastopu se je predstavila še posebna tolkalska sekcija s solistom Janom. Dogajanje pa je popestrila plesna skupina devetošolk s poskakovanjem na žogah.

Na koncu smo bili vsi veseli in zadovoljni. Naš dragi gost s programom, mi pa z darili. Obljubljamo, da bomo še naprej muzicirali in s tem razveseljevali vse vas, okoli nas ter z glasbo »hranili« naše umetniške duše.

 

Zapisala Suzana Makič, prof.RP

Oglejte si tudi