Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

DANES
16°C
-6°C
JUTRI
14°C
-6°C
Deli
4559

Praznovanje 1. maja na Ravnah

Prvega maja že dobro stoletje skoraj po celem svetu obeležujemo mednarodni praznik dela in delavske solidarnosti oziroma dan delavstva. Ta dan predstavlja mednarodni simbol solidarnosti vseh delavcev in je spomin na dogodke, ki so se zgodili v začetku maja 1886 v Chicagu. Delavci so takrat zahtevali osemurni delavnik, policija pa je njihove demonstracije krvavo zadušila, saj je bilo v spopadu ubitih več ljudi, pet delavcev pa je bilo obsojenih na smrt. Tako so na prvem kongresu II. internacionale v Parizu leta 1889 sklenili, da se vsako leto v spomin na čikaške delavce 1. maja organizirajo množične demonstracije, stavke in proslave, ki so postale oblika delavskega boja.

 

Delavci so na dan praznovanja zaprosili delodajalce, da jim dovolijo cel ali vsaj pol prostega delovnega dne in leta 1895 je večina delodajalcev prošnjam tudi ugodila. Prvi maj se je kot delavski praznik obdržal in utrdil ter je danes v skoraj vseh državah državni praznik. Obeleževanje prvega maja je še dandanes močno povezano z velikimi zborovanji in tradicionalnimi shodi po mnogih mestih celotnega sveta, ki jih navadno organizirajo delavske organizacije, kakršne so sindikati.

 

Tradicionalno prvomajsko praznovanje na Ravnah na Koroškem je letos potekalo pri Športnem centru Ravne.

 

V zgodnjih jutranjih urah so nas prebudili zvoki Pihalnega orkestra ravenskih železarjev z igranjem budnic, ki so jih igrali po mestu in njegovi okolici ter kasneje tudi na enem največjih shodov na Koroškem.

 

Praznovanje delavskega praznika na Ravnah na Koroškem se je sicer pričelo točno opoldne, ko smo najprej prisluhnili slovenski himni in Internacionali, delavski himni, ki je zadonela iz instrumentov ravenskega pihalnega orkestra ter ob vokalu Špele Laznik. 

 

Zbranim, ki so se udeležili praznovanja delavskega praznika, so na prizorišču slovesnega praznovanja prvega maja, praznika delavcev,  zaželeli lep praznik župan občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, župan občine Prevalje dr. Matic Tasič ter župan Občine Slovenj Gradec Andrej Čas.

 

Tradicionalna mednarodna slovesnost je tudi letos potekala v organizaciji Sindikata kovinske in elektroindustrije (SKEI). Besede o pomenu praznovanja ter vseh vrednotah in delu sindikata je z zbranimi delil glavni organizator in predsednik konference družb SIJ Ravne Boris Štriker, ki je tudi dejal: »Ob praznovanju mednarodnega delavskega praznika, 1. maja, SKEI Konferenca družb SIJ Ravne tradicionalno srečanja pripravlja s posebnim razlogom.« Štriker je omenil, da je od prvega praznovanja praznika dela leta 1890 minilo že 127 let, ampak cilji boja delavstva za svoje pravice so vedno enaki.  

Slovesnost je s svojim govorom sklenil podpredsednik SKEI Slovenije  Vili Novak.

 

Za zabavo, dobro razpoloženje in ples je poskrbel Ansambel Spev. Kulturni program so sooblikovali Vokalna skupina Rute, pevka Špela Laznik ter moderatorka programa Barbara Polutnik Brusnik. Prireditev pa so z glasnim pokanjem oznanili Mežiški možnarji.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!