Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ravne na Koroškem
JUTRI
21°C
8°C
NED.
21°C
6°C
Oceni objavo

Praznik mesta Ravne na Koroškem

Praznik mesta Ravne na Koroškem zaznamujemo v spomin na ustanovitev prvega odbora OF, ki se je zgodila 12. oktobra 1942.

 

Na Navrškem vrhu so se tako pred enainsedemdesetimi leti zbrali zavedni delavci in kmetje iz okolice Raven na Koroškem z veliko željo in točno znanim ciljem, predvsem pa z močno voljo po samostojnem in svobodnem ozemlju. Dva grofova uslužbenca, Janko Rožman in Anton Metarnik, kmet Lobas – Beno Kotnik, Viktor Krevh in Medvešček, delavca iz železarne, ter lesni trgovec Alojz Winkler so zaslužni za ustanovitev prvega odbora OF.

 

Sestanek na Navrškem vrhu je na naši lokalni ravni enakega pomena kot 27. april 1941, ki ga danes slavimo kot Dan upora proti okupatorju. 12. oktobra 1942 je bil ustanovljen odbor OF za kraj Ravne in okolico, navzoči pa so postali prvi člani lokalnega odbora OF. Sklicatelj sestanka je bil Beno Kotnik - Lobas, ki se je na sestanek temeljito pripravil. Pri Lobasu pod lipo, severno od domačije, stoji danes spominska plošča, ki spominja na ta sestanek, septembra 1941, med domačinom Lobasom in Dušanom Kvedrom, ki ga je prišel seznanit s smernicami in sklepi, sprejetimi na ustanovnem zboru OF 27. aprila 1941.

 

Potrebno je poudariti, da je bilo obdobje druge polovice leta 1941 v Mežiški dolini čas največjega nemškega terorja; v Srbijo je bilo izseljenih okoli 200 prebivalcev, predvsem iz zgornje Mežiške doline, na Prevaljah pa so Nemci v septembru vdrli v nastajajočo ilegalno organizacijo odpora in padle so prve žrtve, predvsem delavci prevaljske tovarne lepenke, pa tudi slikar Franjo Golob, po katerem se danes imenuje prevaljska osnovna šola.

 

Morda opisana situacija razlaga, zakaj je od sestanka pri Lobasu do ustanovitve OF za Ravne in okolico poteklo relativno veliko časa. A po tem sestanku se je tudi pri nas začelo zares. Hkrati so ustanovili tudi prvi odbor Osvobodilne fronte za Ravne in okolico z namenom, da se uprejo okupatorju. Da Ravenčani počastimo takratno dejanje teh zavednih ljudi, praznujemo krajevni praznik oziroma praznik mesta Ravne na Koroškem.

 

Letos so se že v jutranjih urah pohodniki zbrali pred Gimnazijo Ravne ter se podali na pohod na Navrški vrh. Vodil jih je predsednik Združenja borcev za vrednote NOB, Občinske organizacije Ravne na Koroškem, Maksimilijan Večko. Kulturni program oziroma slovesnost ob 75. obletnici ustanovitve OF za Ravne in okolico s polaganjem venca pri spomeniku na Navrškem vrhu so sooblikovali recitator Gašper Kušej, Harmonikarski orkester KD Prežihov Voranc ter praporščaki in pohodniki, ki so se udeležili pohoda na Navrški vrh, kjer so vse zbrane na bližnji kmetiji tudi bogato pogostili. Osrednji govornik je bil predsednik Združenja borcev za vrednote NOB, Občinske organizacije Ravne na Koroškem, Maksimilijan Večko.

 

Na platoju pred DTK pa je potekala svečana prireditev, ki se je pričela ob 13. uri s prihodom praporščakov na prizorišče prireditve in ob zvokih Pihalnega orkestra železarjev Ravne, ki je zaigral slovensko himno.

 

Slavnostni govornik je bil župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, ki je nagovoril zbrane občane, spregovoril o delih in projektih, ki se izvajajo v občini, se zahvalil vsem, ki ohranjajo spomin na ustanovitev prvega odbora OF, ter zaželel prijetno praznovanje praznika mesta Ravne. Prisluhnili smo še predsednici ČS Trg Jožici Ačko.  

 

Za kulturni program so poleg Pihalnega orkestra železarjev Ravne poskrbeli dijaki Gimnazije Ravne. Uživali pa smo tudi ob zvokih odličnih glasbenikov, ki prihajajo z ravenske gimnazije.

Program je vodila Natalija Križaj, za najmlajše pa je bilo poskrbljeno v različnih kotičkih, ki so jih pripravila številna domača društva, ki so se predstavila tudi na stojnicah. To so društva, ki v občini s svojo dejavnostjo ustvarjajo veliko lepega za ljudi. Prav tako so obiskovalci prireditve lahko poskusili domače dobrote.

 

Ob koncu je sledila še brezplačna malica za vse ter zabava ob zvokih ansambla Koroški kvintet.

 

V Grajskem parku je potekal 51. kros občinskih reprezentanc Slovenije. Praznik so na ta dan zaznamovala še odprta vrata knjižnice, muzeja, gimnazije in srednje šole.

Oglejte si tudi