Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Praznik mesta Ravne na Koroškem

Praznik mesta Ravne na Koroškem zaznamujemo v spomin na ustanovitev prvega odbora OF, ki se je zgodil 12. oktobra 1942.

 

Na Navrškem vrhu so se tako pred enainsedemdesetimi leti zbrali zavedni delavci in kmetje iz okolice Raven na Koroškem z veliko željo in točno znanim ciljem, predvsem pa z močno voljo po samostojnem in svobodnem ozemlju. Dva grofova uslužbenca, Janko Rožman in Anton Metarnik, kmet Lobas – Kotnik, Viktor Krevh in Medvešček, delavca iz železarne, ter lesni trgovec Alojz Vinkler so zaslužni za ustanovitev prvega odbora OF.

 

Sestanek na Navrškem vrhu je na naši lokalni ravni enakega pomena kot 27. april 1941, ki ga danes slavimo kot Dan upora proti okupatorju. 12. oktobra 1942 je bil ustanovljen odbor OF za kraj Ravne in okolico, navzoči pa so postali prvi člani lokalnega odbora OF. Sklicatelj sestanka je bil Beno Kotnik - Lobas, ki se je na sestanek temeljito pripravil. Pri Lobasu pod lipo, severno od domačije, stoji danes spominska plošča, kjer je zabeležen sestanek septembra 1941, med domačinom Lobasom in Dušanom Kvedrom, ki ga je prišel seznanit s smernicami in sklepi, sprejetimi na ustanovnem zboru OF 27. aprila 1941.

 

Na tem mestu je potrebno poudariti, da je bilo obdobje druge polovice leta 1941 v Mežiški dolini čas največjega nemškega terorja; v Srbijo je bilo izseljenih okoli 200 prebivalcev, predvsem iz zgornje Mežiške doline, na Prevaljah pa so Nemci v septembru vdrli v nastajajočo ilegalno organizacijo odpora in padle so prve žrtve, predvsem delavci prevaljske tovarne lepenke, pa tudi Franjo Golob, po katerem se danes imenuje prevaljska osnovna šola.

 

Morda opisana situacija razlaga, zakaj je od sestanka pri Lobasu do ustanovitve OF za Ravne in okolico poteklo relativno veliko časa. A po tem sestanku se je tudi pri nas začelo zares.

 

Hkrati so ustanovili tudi prvi odbor Osvobodilne fronte za Ravne in okolico z namenom, da se uprejo okupatorju. Da Ravenčani počastimo takratno dejanje teh zavednih ljudi, praznujemo krajevni praznik oziroma praznik mesta Ravne na Koroškem.

 

Letos so se že v jutranjih urah pohodniki zbrali pred Gimnazijo Ravne ter se podali na pohod na Navrški vrh. Vodil jih je predsednik Združenja borcev za vrednote NOB, Občinske organizacije Ravne na Koroškem, Maksimiljan Večko. Kulturni program s polaganjem venca pri spomeniku na Navrškem vrhu je sooblikovali Folklorna skupina KD Prežihov Voranc ter praporščaki in pohodniki, ki so se kljub slabemu vremenu udeležili pohoda na Navrški vrh, kjer so vse zbrane na bližnji kmetiji tudi bogato pogostili. Osrednji govornik je bil podžupan Občine Ravne na Koroškem Aljaž Verhovnik. Niti in besede je prepletal predsednik Združenja borcev za vrednote NOB, Občinske organizacije Ravne na Koroškem, Maksimiljan Večko.

 

Pred mestno hišo pa se je svečana prireditev pričela ob 13. uri s prihodom praporščakov na prizorišče prireditve in ob zvokih Pihalnega orkestra železarjev Ravne, ki je zaigral slovensko himno.

 

Slavnostni govornik je bil župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, ki je nagovoril zbrane občane, spregovoril o delih in projektih, ki se izvajajo v občini, se zahvalil vsem, ki ohranjajo spomin na ustanovitev prvega odbora OF, ter zaželel prijetno praznovanje praznika mesta Ravne.

 

Ob zvokih žalostinke so župan dr. Tomaž Rožen, podžupan Občine Ravne na Koroškem Aljaž Verhovnik ter predsednik Združenja borcev za vrednote NOB, Občinske organizacije Ravne na Koroškem, Maksimiljan Večko pred spomenikom NOB na Ravnah položili venec.

 

Za kulturni program so poleg Pihalnega orkestra železarjev Ravne poskrbeli s svojimi mentoricami  mladi iz OŠ Koroških jeklarjev, zapel nam je mladinski pevski zbor ter zaplesala folklorna skupino z imenom Koroške jekleničke. Uživali pa smo ob zvokih odličnih glasbenikov, ki prihajajo iz Glasbene šole Ravne in sicer njihovemu jazz ansamblu.

Program je vodila Tadeja Germadnik, za najmlajše pa je bilo poskrbljeno v različnih kotičkih, ki so jih pripravila društva.

 

V mestni hiši pa je dopoldan potekala tudi seja sveta četrtnih skupnosti Občine Ravne na Koroškem. Kasneje, ob zaključku prireditve, so predsedniki ČS podelili priznanja za najbolj urejeno okolico, stavbo ali izložbo.

 

Na stojnicah so se predstavila tudi nekatera društva, ki v občini s svojo dejavnostjo ustvarjajo veliko lepega za ljudi. Prav tako so obiskovalci prireditve lahko poskusili domače dobrote.

 

Ob koncu je sledila še brezplačna malica za vse ter zabava ob zvokih ansambla Zaka' pa ne.

 

V tem tednu smo odprli tudi pisarno za opravljanje izpita iz Cestno prometnih predpisov. Potekal je  12. Festival  slovenskega jazza. Ter obeležili smo 70. let Kulturnega društva Prežihov Voranc.

 

Oglejte si tudi