Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
3°C
JUTRI
25°C
5°C
Oceni objavo

Podeljene nagrade in priznanja za delo na področju socialnega varstva in za izvajanje rejniške dejavnosti

Ministrica dr. Anja Kopač Mrak je danes na Brdu pri Kranju podelila nagrade in priznanja za delo na področju socialnega varstva in za izvajanje rejniške dejavnosti. Nagrado za izstopajoče kvalitetno in strokovno delo v zadnjih petih letih za leto 2014 je prejela Marjana Kamnik iz Koroškega doma starostnikov, enote Slovenj Gradec.

 
Ravenčanka Marjana Kamnik je univerzitetna diplomirana socialna delavka, je v Koroškem domu starostnikov zaposlena že od leta 1989. Med drugim se ponaša tudi s tem, da je ustanovila prvo skupino za samopomoč v domu ter pomagala pri ustanavljanju še petim drugim skupinam, ki  delujejo še danes.

 

Uvedla in vodila je projekt »Sodelovanje z institucijami in organizacijami v občinah Mežiške, Dravske in Mislinjske doline«. Sodelovala je pri ustanavljanju Aktiva socialnih delavcev domov za stare Slovenije pri Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, prevzela vodenje in ga vodila deset let.

 

Aktivno je sodelovala tudi pri oblikovanju Pravilnika o socialnovarstvenih storitvah. Leta 2008 je prevzela vodenje poslovne enote Koroškega doma starostnikov Slovenj Gradec in pričela uvajati nove metode skrbi za stare na področju institucionalnega varstva, kot so »Koncept vmesnih struktur«, ki je posebnost v slovenskih domovih za stare, sooblikovala je socialnovarstveni način dela z dementnimi, projekt »Odziv«.

 

Eden od viškov kreativnega pristopa k delu Marjane Kamnik pa je zagotovo projekt »Ključna oseba, za kar je prejela tudi prvo inovacijsko nagrado na področju sociale.


Predlagatelj nagrade za Marijano Kamnik je Svet stanovalcev doma Slovenj Gradec, predlog pa so podprli še direktor Srečko Mlačnik in Svet zavoda Koroškega doma starostnikov Slovenj Gradec ter Skupnost socialnih zavodov Slovenije.

 
Med drugim pa lahko s ponosom povemo, da je na Ravnah na koroškem, Marjana Kamnik strokovna vodja Koroškega medgeneracijskega centra, kjer  potekajo raznolike dejavnosti  v katerih se pletejo medsebojne vezi vseh generacij. Center je  prostor za druženje, pogovor, prijateljevanje, učenje, delo, medsebojno pomoč in samopomoč, medgeneracijsko spoznavanje in sodelovanje, vzgojo za dobre odnose, svetovanje, informiranje, zabavo in sprostitev. In vse te niti in ideje vodi Kamnikova skupaj z prostovoljci.

 

Marjana Kamnik o svojem delu pove, da noben trud ni zaman in da jo veseli, da so njen prispevek k dvigu kvalitete bivanja starejših prepoznali v slovenskem prostoru.

Oglejte si tudi