Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
0°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

Odprtje razstave Štefana Marflaka: Slika kot koeksistenca bivanja

Predvečer kulturnega praznika so v Galeriji Ravne obeležili z odprtjem razstave koroškega umetnika Štefana Marflaka.

 

V delih Štefana Marflaka naletimo na izrazit vpliv industrijskega okolja, umeščenega med hribe neokrnjene narave. Tokrat se nam umetnik predstavlja s ciklusom, ki ga je naslikal prav za to razstavo.

 

Kustos razstave Jernej Kožar je na otvoritvi povedal, da se Štefan Marflak po treh letih znova predstavlja v Galeriji Ravne, tokrat s ciklusom slik, ki jih je naslikal prav za to razstavo. V delih so vidna desetletja slikarskega ustvarjanja, ki se mu Štefan Marflak posveča z vsem duhom in telesom. Predanost slikarstvu je vidna v vsaki njegovi potezi, v vsaki barvni ploskvi na sliki.

 

Štefan Marflak je v svojih delih dosegel zavidljivo odpoved vidnemu in prepoznavnemu. V slikah se vrača v izhodišča modernističnega abstraktnega ekspresionizma, kar je v tem zgodovinskem trenutku v slikarstvu izjemno redko. Na slikah se slikar odpove vsaki iluziji in trči ob čisti realizem, kot ga je v začetku dvajsetega stoletja razumel Kazimir Malevič in za njim v sredini stoletja še Cy Twobly.

 

Štefan Marflak živi in ustvarja na Ravnah, v njegovem delu pa čutimo izrazit vpliv industrijskega okolja umeščenega med hribe neokrnjene narave.

 

Prisluhnili smo tudi avtorju razstave Štefanu Marflaku. Njegovo poezijo je prebirala Ina Golob. Na kitari pa je otvoritev razstave pospremil mladi glasbenik Urbaan Reiter. Zanimivo razstavo je odprl župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen. 

Oglejte si tudi