Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
11°C
-1°C
Oceni objavo

Odkriti spomin

V četrtek, 1. decembra 2016 je v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika v Kuharjevi dvorani potekala tiskovna konferenca in kratka predstavitev digitalizacije koroških serijskih publikacij. Bibliotekarki Simona Šuler Pandev in Simona Vončina sta predstavili novejše projekte digitalizacije (Koroški fužinar, Informativni fužinar, Metal, Viharnik) in načine dostopa do le-teh na portalih dLib (Digitalna knjižnica Slovenije) in Kamra. Digitalizacija je vsako leto v okviru območnosti sofinancirana s strani Ministrstva za kulturo.

 

'V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika že od leta 2005 izvajamo digitalizacijo dragocenega rokopisnega, slikovnega in drugega gradiva. Projekti digitalizacije so financirani v okviru območnosti s strani Ministrstva za kulturo. Že konec leta 2015 nam je uspelo digitalizirati vse letnike Koroškega in Informativnega fužinarja ter časopisa Metal, letos pa časopis Viharnik in Obvestila ter prvo polovico Slovenskega vestnika (1946-1969). V prejšnjih letih pa še veliko število slikovnega, rokopisnega in drugega gradiva.

Do sedaj imamo skupaj predvsem na spletni strani dLib-a objavljenih že več kot 3000 dokumentov, kar pa pomeni več kot 50 000 strani, skenov.

Zadovoljni smo iz več razlogov: zaradi naših uporabnikov, ki lahko neomejeno (preko svetovnega spleta) dostopajo do vseh teh virov informacij, hkrati je gradivo na tak način tudi zaščiteno, pa še naš digitalni arhiv je bogatejši. In s to digitalizacijo pravzaprav sodelujemo pri nekakšni nenapisani zavezi vseh knjižnic v Sloveniji, da bomo vsi skupaj v prihodnje ustvarili eno dobro digitalno bazo vse slovenske periodike.

V začetku smo seveda začeli z artoteko, dopolnjevali s fotografskim gradivom, razglednicami, rokopisi, v zadnjih letih pa smo se osredotočili na koroške časopise.

Kot je znano na Koroškem nimamo in nismo imeli regionalnega časopisa, ki bi beležil dogajanje na Koroškem (kot sta npr. Dolenjski list, Novi tednik (Celje), Primorski dnevnik ..)

Je pa izhajalo več časopisov, ki so prerasli okvire svojega nastanka oz. namena in zato smo se odločili, da vse te časopise postopoma spravimo v digitalno obliko.

Za oba fužinarja vemo, da sta poleg pisanja o delovanju železarne Ravne  prikazovala tudi  preteklost koroških krajev in industrije, pa narodne običaje, kronike župnij, društev … Strokovnjaki so posegali po številnih področjih raziskovanja.

Kljub kasnejši množični produkciji drugega tiska (ki pa je večinoma prenehal izhajati že po nekaj letih) je bil Koroški fužinar še vedno prostor za zmeraj nove teme na področju etnologije, zgodovine, sociologije, zgodovine in leposlovja.

Kasneje (1964) se je izhajanju Koroškega fužinarja pridružil še Informativni fužinar, ki je prevzel vlogo informiranja delavcev v zvezi z železarno, delovnimi organizacijami, dogajanju znotraj fabrike, življenjem in prostim časom delavcev, športom … Nadalje se mu je, po prestrukturiranju železarne, pridružil še časopis Metal.

V letošnjem letu smo se skupaj z drugimi knjižnicami na našem območju (Dravograd, Radlje in Slovenj Gradec) med drugim odločili za projekt digitalizacije časopisa Viharnik, ki je v celoti dosegljiv na portalu dLib (digitalna knjižnica Slovenije) in tudi kot arhivski izvod v naši knjižnici.

To je časopis, ki je začel izhajati kot glasilo Obvestila Gozdnega gospodarstva Slovenj Gradec leta 1968. Pet let kasneje se je časopis zaradi združitve dveh podjetij preimenoval v Viharnik in izhaja še danes. Vsebinsko Viharnik ves čas spremlja  tako dogajanja v podjetju Gozdno gospodarstvo Slovenj Gradec, kot tudi na koroškem podeželju, socialno problematiko, kulturne dogodke v delovnem okolju, kjer so živeli in živijo naši delavci in kmetje. Vsebina je ves čas oblikovana tako, da je vedno zanimiva tudi za bralce, ki niso neposredno povezani z gozdarstvom in kmetijstvom.

Članki in prispevki se v veliki meri nanašajo na področje Mislinjske, Dravske in delno tudi Mežiške doline. Ukvarja se s področji, s katerimi se drugi koroški časopisi ne, zato vsebuje koristne informacije za naše uporabnike v celotni Koroški krajini in tudi širše. V njem se predstavljajo številne zanimive osebnosti, kar dobro služi tudi kot podlaga za oblikovanje gesel znanih osebnosti Koroške za naš KBL (Koroški biografski leksikon v spletni oblik,' sta zbranim predstavili bibliotekarki Simona Šuler Pandev in Simona Vončina.

 

Vsi  časopisi so sedaj dosegljivi tudi na dLib-u (Digitalna knjižnica Slovenija) na spletnem naslovu: http://www.dlib.si/

Oglejte si tudi