Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
0°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

Od eseja do romana

Ob letošnjem občinskem prazniku je Občina Ravne na Koroškem gospodu Marjanu Kolarju podelila naslov častnega občana.

 

Hkrati je ravno ob občinskem prazniku luč sveta ugledala tudi nova knjiga z naslovom Od eseja do romana. V tej monografski študiji je razvoj Kolarjevega pripovedništva zajela njegova življenjska sopotnica Marija Irma Vačun Kolar, knjigo pa je založila in na svetlo pospremila Občina Ravne na Koroškem.

 

Knjigo so strokovni in drugi javnosti predstavili v četrtek, 16. aprila, v prostorih Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika. Pri nastanku te monografske študije so poleg avtorice Marije Irme Vačun Kolar sodelovali tudi pisatelj Marjan Kolar, častni občan Občine Ravne na Koroškem, urednik knjige prim. mag. Franc Verovnik in oblikovalec Andrej Knez.

 

Župan dr. Tomaž Rožen je na predstavitvi povedal, da izreka poklon in zahvalo častnemu občanu, pisatelju in publicistu za neizbrisan pečat, ki ga je vnesel v slovenski literarni prostor in tako veliko prispeval k ugledu in uveljavljanju Raven na Koroškem v slovenskem prostoru in v svetu.

 

V uvodu je zbrane pozdravila tudi direktorica Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika mag. Irena Oder. Prisluhnili smo še uredniku monografske študije prim. mag. Francu Verovniku in oblikovalcu knjižnega gradiva Andreju Knezu.

 

Knjigo je predstavila avtorica v pogovoru z Bojano Verdinek, ki je tudi prebirala odlomke iz del Marjana Kolarja.

 

Verdinekova je zaključila z besedami: »Do sedaj nam je bila dostopna Kolarjeva literarna misel, od zdaj tudi njena geneza: od kod je prišla, zakaj in čemu. Prepričana sem, da Marjanu Kolarju v slovenski literaturi še ni odmerjeno mesto, ki mu pripada, in da se bo to zgodilo slejkoprej.«

 

Predstavitev knjige so z instrumentalno glasbo popestrili tolkalci Glasbene šole Ravne pod taktirko Davorina Jevšnikarja.

 

 

Besede – kot vrt so:

dotikajo se nas s stebli in listjem,

s koreninami rinejo skozi nas onkraj.

 

(Po: Marjan Kolar, Zelene besede.)

Oglejte si tudi