Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
3°C
JUTRI
10°C
3°C
Oceni objavo

Obrazi kulture - Dr. Franc Verovnik

Kuharjeva dvorana  Koroške osrednje knjižnice je v svojih prostorih gostila prim. mag. Franca Verovnika, dr. med., upokojenega specialista interne medicine, v zadnjem času tudi raziskovalca zgodovine naših krajev in ljudi.

 

Prim. mag. Franc Verovnik, dr. med., upokojeni specialist interne medicine, se v zadnjem času ukvarja z raziskovanjem zgodovine in zbiranjem narodnega bogastva naših krajev, njegovo delo pa seže vse do Lovrenca na Pohorju, kjer je bil leta 1947 rojen in kjer je leta 2013 prejel zlati grb občine za delo Ujeti trenutki časa / Lovrenc na Pohorju na starih razglednicah. Je tudi sourednik dveh knjig dr. Antonie Bernard (2014, 2016), slovenistke in prevajalke po rodu iz Lovrenca, ki je živela v Franciji.

 

Njegovo uredniško delo obsega knjigo Naša Gora: zbornik ob stoletnici odprtja planinske koče na Uršlji gori  (2012),  knjigo Marjana Kolarja Moji mimohodi (2013), za katero je napisal  prispevek Srečevanja z Marjanom Kolarjem, in knjigo Irme Vačun Kolar Marjan Kolar: od eseja do romana (2015). Sodeloval je tudi pri monografiji Uršlja gora – presežni svet (2013).

 

Izjemno je njegovo delo Janko Gačnik in album njegovih fotografij iz prve svetovne vojne: 1895–1967: ob 120-letnici rojstva Janka Gačnika in 100-letnici soške fronte  (2015). Letos je ob 110. obletnici rojstva Avgusta Kuharja izdal publikacijo Avgust Kuhar-Prežihov Gustl (1906–1964) / življenjska pot.

 

Za svoje dolgoletno in bogato delovanje na strokovnem področju je bil imenovan za častnega člana Slovenskega zdravniškega društva in Združenja internistov Slovenije. Kot dolgoletni predstojnik internega oddelka Splošne bolnišnice Slovenj Gradec in poznavalec zgodovine bolnišnice je bil glavni urednik zbornika, ki je letos izšel ob 120-letnici bolnišnice. 

 

Za odkrivanje vedenja o naši zgodovini, za negovanje odnosa do kulturnih vrednot, lepot in bogastev narave ter za prispevek k bogatenju kulturnega utripa v kraju in občini je leta 2016 prejel Veliko Prežihovo plaketo za kulturne dosežke Občine Ravne na Koroškem.

 

S cenjenim gostom se je v Koroški osrednji knjižnici pogovarjala Simona Šuler Pandev.

 

 

Oglejte si tudi