Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-2°C
Oceni objavo

Ob državnem prazniku – dnevu Rudolfa Maistra

23. november, dan Rudolfa Maistra, spomin na dan, ko je leta 1918 general Rudolf Maister s svojimi borci v samostojni vojaški akciji razorožil nemško Zeleno gardo, prevzel vojaško oblast in dokončno utrdil slovensko politično oblast v Mariboru, spominski dan, ki združuje vse narodnozavedne Slovence in od 15. oktobra 2005 velja za slovenski državni praznik.

 

Na ta dan praznujemo spomin na dogodek, ki je odločilno vplival na nadaljnji potek slovenske zgodovine. Mineva namreč 98 let, odkar je Maistrova vojska 23. novembra 1918 z bliskovito vojaško akcijo razorožila nemško Zeleno gardo. Tako so Maribor, Spodnja Štajerska in del Koroške za vedno ostali del slovenskega narodnega ozemlja.

 

Rudolf Maister pa ni poznan samo po svoji vojaški plati. Rudolf Maister je bil tudi ljubiteljski slikar. Upodabljal je v oljni tehniki. Ni znano, kje je črpal svoje slikarsko znanje, bil pa je dober prijatelj Riharda Jakopiča. Bil je tudi strasten ljubitelj knjig in lastnik ene največjih in najlepših zasebnih knjižnic na Slovenskem. V veliki večini je zbiral samo slovenske knjige in časopisje, ki jih je iskal po župniščih, šolah, pri premožnejših kmetih, po knjigarnah in starinarnicah. Po generalovi smrti je knjižnica prešla v last sinov, med drugo svetovno vojno je bila zaplenjena s strani nemškega rajha, vendar so po posredovanju Otona Župančiča last zahtevale italijanske okupacijske oblasti. Po vojni so bile knjige prepeljane v Maribor. Knjižno zbirko hrani Univerzitetna knjižnica Maribor.  

 

Kot pesnik se je udejstvoval že zelo zgodaj. V 4. razredu gimnazije v Kranju je bil ustanovitelj in urednik dijaškega lista Inter nos, v 5. razredu pa je svoje pesmi objavljal v ljubljanski Večernici. V reviji Vesna je objavljal pod psevdonimom Vuk Slavič, nato pa še pod imenom Vojanov, med drugim tudi v Ljubljanskem zvonu in Slovenskem narodu. Bil je zunanji član Zadruge, gimnazijskega skrivnega društva, katerega člani so bili tudi glavni pisci moderne – Ivan Cankar, Oton Župančič, Dragotin Kette in Josip Murn Aleksandrov. Izdal je pesniški zbirki Poezije in Kitica mojih.

 

Na Ravnah na Koroškem že od leta 2006 aktivno deluje Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj, ki neguje in ohranja spomin na Maistrovega borca Franja Malgaja, ki je svoje srce pustil na Koroškem, natančneje na Tolstem vrhu pri takratnem Guštanju, danes Ravnah na Koroškem, kjer so mu domačini postavili velik spomenik. Pred štirimi leti je KDD Franjo Malgaj podalo pobudo za organizacijo občinske proslave ob dnevu Rudolfa Maistra in vse odtlej društvo in Občina Ravne skupaj organizirata to slovesnost.

 

Prireditev, ki je potekala v Kulturnem centru na Ravnah, se je pričela s praporščaki in himno Republike Slovenije, ki jo je zaigral Trio klarinetov s tubo in tolkalcem Orkestra SV, nadaljevala pa s himno Zveze društev General Maister 'Slovenec sem' v izvedbi Mešanega pevskega zbora OŠ Koroški jeklarji pod taktirko Suzane Makič.

 

Prisluhnili smo gostitelju slovesnosti slavnostnemu govorniku županu Občine Ravne na Koroškem dr. Tomažu Roženu. Govornik na prireditvi je bil tudi predsednik KDD Franjo Malgaj Vladimir Ovnič.

 

Kulturni program so sooblikovali Mešani pevski zbor OŠ Koroških jeklarjev, ki ga sestavljajo učenci od 5. do 9. razreda. Vodi jih mentorica Suzana Makič. Tri dekleta, Nika Kotnik, Jana Manojlović in Nuša Perenda, devetošolke, izjemne glasbenice OŠ Koroških jeklarjev, so pripravile pesem Ditke Čepin »Dober dan življenje«. Predstavila se je še Folklorna skupina pod mentorstvom   Mojce Berložnik z imenom Koroške jekleničke, ki  ohranja ljudsko izročilo, v njej pa sodelujejo učenci od 2. do 5. razreda.

 

Večer je popestril Trio klarinetov s tubo in tolkalcem Orkestra Severne vojske, moderator Aljaž Verhovnik pa s prepletanjem niti in prebrano recitacijo iz zbirke Kitica mojih.

 

S svečano proslavo v počastitev državnega praznika je bila izkazana čast generalu Maistru, Franju Malgaju in njegovi četi ter vsem generacijam borcev za Slovenijo.

 

 

 

Oglejte si tudi