Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
4°C
TOR.
24°C
5°C
Oceni objavo

Na Ravnah na Koroškem že tretji sejem socialnih podjetij

V Koroškem medgeneracijskem centru na Ravnah na Koroškem je v soboto, 16. maja,  v dopoldanskem času potekal sejem socialnih podjetij »Pridne roke 2015«. Sejem je namenjen promociji socialnih podjetij in zadrug, na njem pa so bili predstavljeni primeri dobrih praks socialnega podjetništva in zadružništva v Sloveniji. Trenutno je v Sloveniji registriranih več kot 70 socialnih podjetij, ki jih želijo povezati z uspešnimi slovenskimi podjetji in obrtniki. Slovenski forum socialnega podjetništva temelji na visokih etičnih in moralnih načelih. S svojim načinom delovanja omogoča razvoj potencialov institucij ter posameznikov z namenom zagotavljanja blagostanja in inovativnega razvoja Republike Slovenije.

 

Na letošnjem že 3. sejmu socialnih podjetij »Pridne roke 2015« in na osrednji sejemski prireditvi, ki je bila namenjeni promociji z namenom predstaviti izdelke in storitve,, so bili predstavljeni primeri dobrih praks socialnega podjetništva in zadružništva v slovenskih občinah. Tako so imela socialna podjetja, zadruge, lokalni obrtniki in turistične organizacije odlično priložnost pokazati in predstaviti svoje dejavnosti in spoznati tudi nove potencialne partnerje s tega področja.

 

Socialno podjetništvo kot podjetništvo s širšim družbenim pomenom ima za cilj ustvarjanje novih delovnih mest in njihovo ohranjanje. Skrbi torej za zaposlenost in s tem ustvarja možnosti za potrošnjo naših izdelkov in storitev.

 

»Ponujamo vam priložnost, da s svojim sodelovanjem postanete del dogajanja, ki bi prav lahko postalo slovenska zgodba o uspehu, kot se je to zgodilo v Španiji, kjer so socialna podjetja, predvsem zadruge, najuspešnejši del gospodarstva. S pokroviteljstvom boste neposredno podprli promocijo in razvoj socialnega podjetništva, obenem pa promovirali tudi vaše podjetje,« so zapisali organizatorji.  

 

V Koroškem medgeneracijskem centru smo na sejmu socialnih podjetij »Pridne roke 2015« najprej prisluhnili dr. Tomažu Rožen, županu  Občine Ravne na Koroškem. Sledil je pozdravni nagovor Marjane Kamnik, vodje doma starostnikov Slovenj Gradec in KMC Ravne.

 

Sledile so še predstavitve predsednice Slovenskega foruma socialnega podjetništva Dušanke Lužar Šajt. Tadej Slapnik, državni sekretar, pristojen za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud ter socialno podjetništvo je predstavil načrt vladnega strateškega projekta spodbujanja socialnega podjetništva, zadružništva in ekonomske demokracije. O podpornih programih spodbujanja socialnega podjetništva je spregovorila mag. Nena Dokuzov iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Potenciale razvoja socialnega podjetništva za Koroško je predstavila Karmen Sonjak, RRA Koroška, razvojne možnosti socialnega podjetništva na Koroškem pa Marjeta Vaupot iz Društva za razvoj človeških virov in socialnega kapitala. Uspešno socialno podjetje na Koroškem, Tekstilnico, pa je predstavil še Sebastjan Pikl iz Zadruge Dobrote, ki je tudi povezoval srečanje. Sledila so vprašanja, pobude in razprava ter ogled sejma »Pridne roke 2015«. 

Oglejte si tudi