Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Koroški gasilski zavod Ravne na Koroškem – 70 let

Nastanek poklicnega gasilstva kot potrebne službe za zagotavljanje požarnega varstva sega v leto 1947, ko je takratno ministrstvo za rudarstvo in črno metalurgijo izdalo zahtevo po namestitvi stalnega gasilskega dežurstva v Železarni Ravne. Sprva je bilo delo poklicnih gasilcev omejeno zgolj na potrebe železarne, a kasneje, ko se je enota povečala v vseh pogledih, je sodelovala tudi pri intervencijah v občinskem okolišu in širše. Danes si gasilstva v vsaj takšni obliki kot je, ne znamo in ne smemo predstavljati.

V Kulturnem centru Ravne na Koroškem je potekala slavnostna akademija ob 70-letnici poklicnega gasilstva na Ravnah na Koroškem, ki jo prireja Koroški gasilski zavod Ravne na Koroškem.

V uvodu smo prisluhnili gasilski himni in pozdravu direktorja Gasilskega zavoda Ravne Franca Juterška. Ogledali smo si tudi film o gasilstvu.

Sicer pa si gasilci zelo radi prepevajo in slišali smo prepevati pevce MPZ Prostovoljnega gasilskega društva, v nadaljevanju pa je sledila poezija v glasbi. Na odru sta bila ob častitljivem jubileju Ditka in njen oče Gorazd.

Čestitkam in lepim željam se je na odru pridružil  župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen. Slavnostni govornik je bil generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Darko But.

Biti gasilec je častno in pogumno delo. Nesebično in občudovanja vredno. Nikoli »ibržno«. Tudi zato in ker zna, je naš koroški glasbenik, Milan Kamnik, napisal pesem prav za gasilce ob tem častitljivem jubileju. Pod naslovom 70 let bdimo, rešujemo in gasimo. 

Ob zaključku so podelili priznanja. Koroški gasilski zavod Ravne se najlepše zahvaljuje službam  in vsem, ki kakorkoli sodelujete z njimi. Še posebej tistim, ki jih podpirate in finančno pomagate, da lahko svoje poslanstvo izvajajo na najvišjem nivoju tako kadrovsko, kot  z vrhunsko opremo. Naj beseda hvala pomeni zahvalo in globoko spoštovanje za vaš doprinos, da je Koroški gasilski zavod preživel vse vzpone in padce v svoji sedemdesetletni zgodovini, da Koroški gasilski zavod živi še danes.  Posebej pa bi se radi zahvalili tistim, ki so vseskozi kot glavni akterji ohranjali in vzdrževali to poklicno enoto.

Posebno zahvalo so prejeli:

 

Metal d.o.o. Ravne - kot največji naslednik skupne Železarne Ravne ima največje zasluge, da danes praznujemo častitljivo sedemdesetletnico poklicnega gasilstva na Ravnah. Kot ustanovitelji poklicne gasilske enote leta 1947 so poklicne gasilce več kot štirideset let potrebovali predvsem za lastne potrebe, zdaj si jih delijo skupaj z drugimi gospodarskimi družbami in ostalim javnim sektorjem v Mežiški dolini.

 

Občina Ravne na Koroškem. Bili so težki časi in kar nekajkrat je bil vprašljiv obstoj poklicne gasilske enote na Ravnah. V najodločilnejših trenutkih so odgovorni v Občini Ravne prepoznali potrebo po ohranitvi poklicnega gasilstva in so ustanovili Javni gasilski zavod. Zato poklicni gasilci v takšni obliki delujejo še danes.

 

Uprava RS za zašćito in reševanje je Koroškemu gasilskemu zavodu, kot edini poklicni enoti na Koroškem, podelila koncesijo za reševanje v prometnih nesrečah in reševanje v nesrečah z nevarno snovjo. Ob šibkih temeljih je sodelovanje zelo vplivalo na izobraževanje, opremljanje in financiranje Koroškega gasilskega zavoda Ravne, zato se lahko danes ponašamo z vrhunsko usposobljenim kadrom in  vrhunsko reševalno opremo.

    

Ob častitljivem jubileju smo prisluhnili tudi Pihalnemu orkestru železarjev Ravne.

Ob obletnici so gasilci izdali tudi almanah. 

Oglejte si tudi