Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
1°C
NED.
12°C
-0°C
Oceni objavo

Kdo bo branil alter?

V Kompleksu na Ravnah zopet festival alternativne glasbe, imenovan Valter brani alter

Ravne na Koroškem, 4. maj 2017 – Danes se v Koroškem mladinskem kulturnem centru Kompleks na Ravnah pričenja tridnevni festival Valter brani alter, ki bo tretje leto zapovrstjo s pestrim koncertnim dogajanjem gostil glasbene izvajalce bolj alternativne zvrsti. Nastopila bosta hrvaška ManMachine in Neon Lies ter številni slovenski glasbeniki: Futurski, Ledeni ter dvojica Dvmir in Lil Ris pod skupnim imenom SNIF collective. V okviru sicer glasbenega festivala se bo tradicionalno na Prevaljah odvil tudi Šibovje skate kontest – tekmovanje v rolkanju. Več: www.kompleks.it.

Valter brani alter je festival alternativne glasbe, ki ga v KMKC Kompleks organizirajo enkrat letno. Ime so mu dali leta 2015, ko se je ob praznovanju 12 let obstoja mladinskega centra bolj alternativne kulture KMKC Kompleks, odvila njegova prva različica. Ime festivala je nastalo po analogiji filma Valter brani Sarajevo, predvsem v kontekstu vedno večje zapostavljenosti alternativne glasbe, ki se jo s takšnim festivalom brani in spodbuja.

Festival se pričenja v četrtek, 4. maja, s predvajanjem dokumentarnih filmov o alternativni sceni, nadaljuje pa v petek, 5. maja, z večernimi koncerti. V Kompleks prvič prihajata hrvaška izvajalca ManMachine ter Neon Lies, z značilnim electropopom, synthpopom in synthfunkom. Večer bo postregel tudi s slovensko zasebo Futurski (Jan Vihar, Žiga Petkovšek, Evita Drvarič in Dominika Maša Kozar) z elektropop in s synthpop zvoki. Dan kasneje, v soboto, 6. maja, se dogajanje sprva seli v Ugasle peči na Prevalje, kjer se bo odvil Šibovje skate kontest – pomerili se bodo virtuozi na rolkah iz celotne Slovenije. Tovrstno tekmovanje športno društvo Šibovje organizira že tretje leto. Sobotno večerno dogajanje ponovno pripada koncertom v Kompleksu: nastopil bo slovenski izvajalec Ledeni (trap glasba), večer pa bo pospremil tudi dvojec iz SNIF kolektiva, in sicer DJ Dvmir ter Lil Ris.

“Alternativna glasba je sicer namenjena bolj ozkemu krogu poslušalcev, zato si umik v neko strogo in ozko alternativno smer na Koroškem težko privoščimo. S tem namenom je festival Valter brani alter vseeno dovolj nežen, če se lahko tako izrazim, da vključuje različne glasbene okuse in vsekakor dovolj zanimiv, da si koncerte privoščijo tudi tisti, ki se sicer ne bi opredelili kot ljubitelji alternativnega. V vsakem primeru pa je v ospredju kvaliteta ter cilj, da na Koroško pripeljemo še neslišane, zanimive in drugače izvajalce, ki jih sicer gotovo ne bi,” je dejala direktorica KMKC Kompleks, Ana Pisar. Vstop na vse dogodke je prost, razen za petkove koncerte bo potrebno odšteti 3 eur. Več: www.kompleks.it.

 

 

Kontakt:

Ana Pisar

ana.pisar@kompleks.it / 031 777 571

Oglejte si tudi