Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
5°C
NED.
20°C
6°C
Oceni objavo

JAZZ Ravne – Pericopes+1: These Human Beings (I, USA)

Jazz, ki je brez dvoma eden od vrhuncem v sezoni Jazz abonmaja 2015. Pericope v grščini pomeni niz verzov, ki tvorijo med seboj povezano enoto ali misel. Vernizzi, Sgobbio in Wight popolnoma ustrezajo tej opredelitvi. V Italiji večkrat nagrajeni projekt Pericopes je z bobnarjem iz New Yorka poleg +1 v imenu pridobil vso potrebno širino, da se lahko podaja na odre širom sveta in tako dokazuje, da je glasba univerzalni jezik, ki ne pozna meja. Njihovo preigravanje je sveže, v njem se prepletajo vplivi italijanskega jazza, post-rocka, avantgarde in minimalistične komorne glasbe. Tokrat pa smo odličen in vrhunski trio doživeli tudi na odru KMKC Kompleks. Predstavili so se nam glasbeniki, ki imajo do glasbe in v veliki meri tudi medsebojno spoštovanje ter so razpeti med Parizom, New Yorkom in Italijo, kjer prepletajo niti in navdušujejo z odlično glasbo.

 

Pericopes + 1 je nov dodatek k projektu, ki sta ga vpeljala pianist Alessandro Sgobbio in saksofonist Emiliano Vernizzi. V osrčju francoske prestolnice sta Sgobbio in Vernizzi svojo glasbeno progresijo začela deliti z Nickom Wightom, aktivnim in kreativnim bobnarjem, ki živi v New Yorku. V času teh prvih koncertov v Parizu je projekt razvil nove ideje in začrtal novo pot kot trio.


Leta 2014 je bil Pericopes + 1 povabljen v ZDA na turnejo po severovzhodnih državah in kasneje na snemanje v New York. Trio se je odločil za ključno odločitev in naredil popolnoma nov repertpoar, ki je bil predstavljen na turneji po ZDA in kasneje posnet v studiu. Medtem ko se je album pripravljal na izdajo, je bil trio povabljen v Pariz na prestižno tekmovanje ''Trophees du Sunsid'' v ikonični Sunset Sunside jazz klub.
16. februarja 2015 je zaznamoval izid albuma ''These Human Beings'', ki je glasbo projekta predstavil kot nesebično in skupno interakcijo. Celovitost sodelovanja je najbolje opisal legenda saksofona Dave Liebman: »Lahko slišiš duh in vzajemno spoštovanje, ki ga imajo trije glasbeniki drug do drugega in do glasbe same.« Kasneje je še dodal: »… zelo raznolik repertoar, odigran brezhibno ...«


Značilno ravnovesje improvizacije in kompozicije so navdihnili nu-jazz umetniki, ki okusno marinirajo elemente post rocka, avantgarde, ameriške in evropske ljudske glasbe in druge etnične glasbene stile. Ob poslušanju albuma Enrico Rava razmišlja: »Tam je iskanje, toda tudi srce, bes in ljubezen in kričanje, toda tudi pesem.« Zaključno pesem ''Changing World'' je v osemdesetih napisal Nickov oče Dave Wight, in z njo portretiral nemir ameriške hladne vojne. Sporočilo, ki ga Pericopes + 1 usmerja v surova čustva, želi zaceliti brazgotine mednarodnega konflikta in nepravične brutalnosti po celem svetu.

 
Odličen jazzovski večer se je zaključil ob močnem aplavzu in z veliko mero navdušenja vseh, ki so prisluhnili pianistu Alessandru Sgobbiju, saksofonistu Emilianu Vernizziju ter bobnarju Nicku Wightu.

Oglejte si tudi