Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Jazz in glasbeni abonma: Georgie Fame & Jazz Continuo: V spomin Bošku Petroviću (GB, HR, SLO)

Sezona Jazz Ravne 2015/2016 se zaključuje. Številni odlični, pravzaprav vrhunski koncerti so obeležili 9. sezono. Za zaključek pa smo bili v soboto, 19. marca, priča še češnji na smetani - koncertu z našim vibrafonistom Vidom Jamnikom. Vid se je tokrat na odru Kulturnega centra Ravne na Koroškem predstavil skupaj z Georgiejem Fameom (klavir, vokal), Primožem Grašičem (kitara) in Mariem Mavrinom (bas kitara).

 

Georgie Fame je živa glasbena legenda, katerega prva ljubezen je, kljub sodelovanju z velikimi imeni industrije popularne glasbe, ostal jazz. Z vibrafonistom Boškom Petrovićem sta stkala pristne prijateljske vezi, ki ju na nek način družijo še danes. Tria Boška Petrovića žal ni več, a njegovo izročilo skrbno neguje zasedba Jazz Continuo, v kateri poleg Maria Mavrina in Primoža Grašiča, članov originalne Boškove zasedbe, igra tudi Ravenčan Vid Jamnik, učenec pokojnega velikana hrvaške glasbe.

 

Zadnji od koncertov jazza pa ni bil obarvan samo z glasbo. Pred koncertom je namreč potekalo odprtje fotografske razstave o Bošku Petroviću. Njen avtor Davor Hrvoj je po otvoritvi predstavil še knjigo Život kao jam session, avtobiografijo Boška Petrovića.

 

Georgie Fame & Jazz Continuo so se na najboljši možni način poklonili spominu na Boška Petrovića. Pred nekaj tedni je namreč minilo 81 let od rojstva in 5 let od smrti legendarnega hrvaškega vibrafonista. Njegova glasba pa živi naprej; z veliko predanostjo in spoštovanjem do Boškovega sloga igranja jo izvaja zasedba Jazz Continuo.

S čudovito fotografsko razstavo portretov Boška Petrovića se je glasbenikom v poklonu Bošku pridružil tudi Davor Hrvoj, glasbeni kritik, novinar in fotograf, ki je že več kot tri desetletja neumorni kronist džezovskega dogajanje na Hrvaškem in v tujini. Njegova zbirka portretov Boška Petrovića, ki si jo lahko ogledate v KC Ravne na Koroškem, je tokrat prvič predstavljena tudi v Sloveniji. Sponzor razstave je EPSON.

Otvoritvi razstave je sledil pogovor o avtobiografiji Boška Petrovića Život kao jam session (Založba Menart, 2012). Zadnja v seriji štirih knjig o džezu pisca Davorja Hrvoja je žal, zaradi prerane smrti Boška Petrovića, ostala delno nedokončana. Pogovor o knjigi, Bošku, džezu in še čem je vodil Marko Djordjević.

Oglejte si tudi