Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

DANES
13°C
-3°C
JUTRI
12°C
1°C
Deli
1857

Fotografija in filatelija: Tomo Jeseničnik

V počastitev slovenskega kulturnega praznika je v ponedeljek pred praznikom v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika v tamkajšnjem razstavišču potekala otvoritev razstave Fotografija in filatelija avtorja Toma Jeseničnika.

 

V uvodu smo prisluhnili gostiteljici razstave in direktorici knjižnice mag. Ireni Oder. Spregovorila je o nastajanju zanimive razstave in predstavila fotografske stvaritve koroškega rojaka.

 

Fotograf Tomo Jeseničnik, samostojni kulturni ustvarjalec, je doslej sodeloval pri najrazličnejših filatelističnih projektih. Več kot dvajsetletno ustvarjanje je predstavljeno na stenah razstavišča. Tomo Jeseničnik, koroški fotografski avtodidakt, se je s svojim ustvarjalnim delom in predanim vseživljenjskim študijem fizičnega in teoretičnega sveta v dobrih dvajsetih letih kariere poklicnega fotografa trdno zasidral v slovenskem in svetovnem vizualnem spominu. Status samostojnega ustvarjalca na področju kulture je pridobil leta 1996 in doslej so bile njegove fotografije objavljene v številnih domačih in tujih revijah. Je avtor in soavtor številnih fotomonografij, knjig in publikacij tako doma kot v tujini; zanje je prejel številne domače in tuje nagrade. Po njegovih fotografskih predlogah so različni avtorji oblikovali preko trideset slovenskih in nekaj tujih rednih in priložnostnih poštnih znamk, več motivov ovitkov prvega dne, poštnih celin, osebnih poštnih znamk, motivov priložnostnih poštnih ovojnic in maksimum kart/razglednic Koroškega filatelističnega društva (KFD).

 

Avtorja razstave Fotografija in filatelija sta arhitekt Borut Bončina in filatelist Peter Močnik; predstavljenih je preko šestdeset Tomovih mojstrstev kadriranja in poznavanja fotografskih tehnik. Dobrodošli v preplet čarnega sveta podob kulinarike, krajinskih parkov, etnologije, mineralov in neskončnega soustvarjanja in veličanja naše prekrasne očetnjave!

 

Prisluhnili smo še Borutu Bončini in Tomu Jeseničniku. Za popestritev večera sta skozi glasbo poskrbela učenca Glasbene šole Ravne Janina Gams Kališnik in Jovan Savič.


V počastitev razstave je bil ta dan na pošti 2390 Ravne na Koroškem poleg rednega poštnega žiga v uporabi tudi priložnostni poštni žig. Koroška osrednja knjižnica je ob strokovni pomoči Koroškega filatelističnega društva dogodku v trajen spomin izdala tudi osebno poštno znamko, priložnostno pisemsko ovojnico in maksimum karto/razglednico.

 

Razstava je na ogled od ponedeljka, 6. februarja 2017, od 18:00. ure dalje, vse do torka, 28. februarja 2017.Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!