Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

DANES
12°C
-3°C
JUTRI
13°C
0°C
Deli
2160

Florjanovo - praznik gasilcev

Florjanovo je prireditev, ki jo na Ravnah na Koroškem organizirajo članice in člani Prostovoljnega gasilskega društva Ravne na Koroškem, saj je  Sveti Florijan njihov zavetnik. Vsakoletna prireditev se je pričela pred Gasilskim domom Ravne. Gasilci in Pihalni orkester železarjev Ravne so se peš podali proti Župnijski cerkvi sv. Egidija, kjer je potekala maša in kasneje druženje pred cerkvijo.

Florjanovo - god svetega Florjana, 4. maja, je po mnogih naših krajih ljudski praznik, saj je sveti Florjan eden od priljubljenih svetnikov. Varuje pred ognjem in je zato zavetnik gasilcev.

Na florjanovo gospodinje niso smele peči, niti zakuriti peči. Tudi kovači tega dne niso delali, bali so se zameriti svetemu Florjanu.

Gospodinje v Mežiški dolini so na večer pred florjanovim položile v star klobuk klobaso, jajca in mošt in nato pa so ta klobuk položile na ugaslo ognjišče poleg trsk. Ponoči se je eden od vaških fantov pritihotapil v hišo, zakuril ogenj s pripravljenim lesom, spil mošt in vtaknil jajca in klobaso v malho in tiho odšel. Ob koncu takih obhodov so se fantje zbrali pod vaško lipo, gospodinje pa so medtem pekle cvrtje jajčno cvrtje, ki je bilo tega dne obredna jed.

Fantje so se nato s pesmijo podali od hiše do hiše in prepevali:
Mi smo prišli semkaj pet,

Vam prinesli tavžent let …

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!