Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
2°C
JUTRI
13°C
-1°C
Oceni objavo

Evropski dan jezikov

Na Koroškem smo letos prvič sodelovali v nacionalni akciji Europe Direct Slovenija, ko se vsako leto, 26. septembra, dijaki srednjih šol podajo na ulice in obeležijo Evropski dan jezikov. Letos se poleg Europe Direct Koroška k izvedbi dogodka pridružile še številne druge informacijske točke, in sicer Europe Direct Maribor, Europe Direct Murska sobota, Europe Direct Gorenjska, Europe Direct Primorsko-notranjske regije in Europe Direct Goriška. V celotnem dogodku je tako letos prvič sodelovalo preko 700 dijakov. Na Koroškem so bili to dijaki gimnazije Ravne in gimnazije Slovenj Gradec.  Njihova naloga je bila preprosta. Med 10. in 14. uro so bili na voljo občanom ali obiskovalcev kraja in se z njimi pogovorili v tujih jezikih, ki so jih imeli navedene na prepoznavnih rumenih majicah.

Namen Evropskega dneva jezikov je ozaveščati o jezikih, ki se v Evropi uporabljajo, spodbuditi kulturno in jezikovno različnost ter učenje jezikov skozi vse življenje. Evropska unija ne bi mogla delovati brez sporazumevanja, s pomočjo dijakov pa smo osveščali občane in druge mimoidoče o pomembnosti znanja tujih jezikov in to na zelo preprost način - s pogovorom. Od tod ime našega dogodka »Pogovori se z menoj«, ki je bil v sodelovanju z regijskimi šolami organiziran že sedmo leto zapored.

Na majicah so napisi »Pogovori se z menoj« v slovenščini, angleščini, nemščini, francoščini, španščini in italijanščini. Omejili smo na jezike, ki se najštevilčnejše poučujejo v srednjih šolah. Dijaki so sami lahko izbrali v katerem jeziku se se pogovarjali ali nagovarjali ljudi.

Evropski dan jezikov je Svet Evrope prvič organiziral leta 2001 v okviru Evropskega leta jezikov. Evropska komisija in Evropski center za sodobne jezike dejavno sodelujeta pri organizaciji jezikovnih dogodkov na sam evropski dan jezikov ter v dneh pred in po njem.

 

Namen evropskega dneva jezikov je občane ozaveščati o jezikih, ki se v Evropi uporabljajo, spodbuditi kulturno in jezikovno različnost ter učenje jezikov skozi vse življenje. Svet Evrope in Komisija sta podpisala partnerski sporazum, s katerim želita okrepiti sodelovanje pri spodbujanju uporabe orodij IKT na področju poučevanja jezikov, preskušanja jezikovnega znanja in ocenjevanja jezikovnih kompetenc.

 

Večjezičnost je v središču kulturne raznolikosti EU. Evropska unija ima 24 uradnih jezikov, približno 60 regionalnih in manjšinskih jezikov ter več kot 175 jezikov priseljencev. Po svetu se govori od 6 000 do 7 000 jezikov, večina v Aziji in Afriki. Vsaj polovica svetovnega prebivalstva je dvojezičnega ali večjezičnega, kar pomeni, da govorijo ali razumejo dva ali več jezikov.

 

Z razumevanjem in uporabo več jezikov lahko državljani bolje razvijamo svoje zmogljivosti na zasebnem in poklicnem področju. Znanje jezikov je bistveno tudi za enakost in vključevanje. Glede na čedalje večjo mobilnost, globalizacijo gospodarstva in spreminjajoča se gospodarska gibanja je potreba po učenju jezikov in razvoju večjezičnega in medkulturnega izobraževanja izrazitejša kot kdaj prej.

 

Osnovni cilji evropskega dneva jezikov so naslednji:

  • Opozarjanje javnosti na pomen jezikovnega izobraževanja in medkulturnega razumevanja.
  • Zavzemanje za bogato jezikovno in kulturno raznolikost v Evropi, ki jo je treba ohraniti in spodbujati.
  • Spodbujanje vseživljenjskega učenja jezikov v šoli in izven nje, za potrebe študija, poklicnega dela, povečevanja mobilnosti ali za zabavo in izmenjavo.

 

Oglejte si tudi