Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ravne na Koroškem
DANES
20°C
9°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

Čajanka ob zaključku dobrodelne spletne licitacije Unikati za lahko branje 2014 Zavoda RISA

Drugo decembrsko soboto se je dvorana Kulturnega centra na Ravnah na Koroškem zopet spremenila v toplo dnevno sobo, kamor je Zavod RISA, Center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanje, povabil na čajanko ob zaključku dobrodelne spletne licitacije Unikati za lahko branje 2014. Tja je povabil vse tiste, ki radi pomagajo drugim.

Zavod RISA je nevladna organizacija, ki promovira lahko branje, se trudi za njegov razvoj ter se zavzema za enakopraven dostop do kulturnih vsebin in za enakopravnost izhodišč. V RISI pravijo, da imajo vsi ljudje, ne glede na različne sposobnosti, pridobljene z rojstvom, pravico do branja. Zato poleg ostale promocije lahkega branja izdajajo tudi časopis za lahko branje, ki so ga poimenovali 20 MINUT. Njegove vsebine so prilagojene bralno omejenim osebam, ki v časopisu najdejo različne koristne informacije napisane tako, da jih lahko razumejo. Ker je izdajanje časopisa precejšen finančni zalogaj, so konec novembra organizirali že četrto dobrodelno spletno licitacijo Unikati za lahko branje 2014, da bi tudi v prihodnje zagotovili izhajanje časopisa. Dobre ljudi so prosili, naj jim darujejo svoj unikat – bodisi unikatni predmet ali storitev, s katero se ukvarjajo. Za približno 200 unikatov, ki so jih podarili različni ustvarjalci in ustanove, so v času trajanja dobrodelne spletne licitacije, od
24. novembra do 6. decembra 2014, zbrali približno 600 evrov. Unikati so bili zelo raznoliki, od domače čokolade, domačega sadnega kruha, medenega zaklada, piškotov, kosil, domačih likerjev do terenskega jahanja, prevajanja, lekture, ponovne povezave, masaže, obiska bazena in savne, pisateljskega nasveta, nakita, knjig, avtorskih fotografij, slik, oblačil in modnih dodatkov, otroških igrač, okraskov za smrečico, novoletnih voščilnic in različnih ročnih del.

Na čajanki so dragim in zvestim obiskovalcem na ogromni mizi ponujali domače pecivo, sveže sadje in dišeč čaj, Tatjana Knapp in Barbara Žvirc pa sta se v imenu Zavoda RISA vsem donatorjem, licitatorjem in obiskovalcem iskreno zahvalili za njihovo podporo. Pripravili so tudi licitacijo v živo, s pripravljenimi kartončki za licitiranje, ki se je razvila v pravo malo tekmovanje za simpatične unikate, ki so jih na RISI prihranil prav za napeto licitacijo v živo. Licitacija v živo je v mošnjiček za časopis 20 MINUT dodala še okoli 200 evrov, nesporni zmagovalec licitacije v živo, najbolj vroča »roba« pa je postal velik ročno zašit in mehek muc (igrača), ki so ga poimenovali Maček Muri, podarila in izdelala pa ga je Silva Resman (na FB jo najdete pod imenom 7flik).

Prijeten decembrski večer so z glasbo popestrili Boža Potočnik z uglasbeno poezijo, Vita Repnik s prekrasnim vokalom, Uroš Medved, ki je Vito spremljal na kitari, in Lenart Lesjak, najmlajši nastopajoči, ki je zaigral na rog.

S svojim nastopom je bil dobrodelen tudi Korošec Anej Piletič, finalist oddaje Slovenija ima talent 2014, za katerega bomo zdaj še raje navijali v finalni oddaji. Celotna čajanka je bila v duhu prostovoljstva, saj so vsi nastopajoči nastopili prostovoljno in tako tudi oni podarili svoj unikat. Prostor, v katerem se je čajanka v sproščenem klepetu in ob skodelici čaja odvila do konca, je prijazno odstopil ZKŠTM Ravne na Koroškem, pecivo pa je bilo delo pridnih rok sodelavcev in prijateljev Rise.

Po dobrodelni spletni licitaciji Unikati za lahko branje 2014 se licitacija unikatov selili na socialno omrežje Facebook, kjer bo potekala še vse do srede, 31. decembra 2014, do polnoči. Vse, ki ob zaključku leta še potrebujete kakšno drobno pozornost za najdražje, toplo vabijo, da pokukate med krasne unikate in pomagate lahkemu branju.

»Ob koncu se iz srca zahvaljujemo vsem, ki ste nam podarili svoje unikate, vsem, ki ste/boste zanje licitirali, vsem, ki ste pekli pecivo, kuhali čaj, pomagali pri pripravi dogodka, vsem, ki nas tako ali drugače spodbujate ter vsem skriti palčkom in dobrim vilam, ki redno skrbite, da nivo našega entuziazma ostaja varno nad gladino. Berite (lahko)!« so še dodale organizatorke.  

Oglejte si tudi