Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
5°C
NED.
20°C
6°C
Oceni objavo

Božično-novoletni koncert Pihalnega orkestra železarjev Ravne

Pihalni orkester železarjev Ravne je orkester, ki se lahko pohvali, da že dolga leta zapovrstjo očara tako množico Ravenčanov, Koroščev kot tudi drugih ljudi, ki prihajajo v športno dvorano pri OŠ Prežihovega Voranca na tradicionalni koncert.

 

Orkester se lahko pohvali še z zelo bogato preteklostjo, kot tudi s sedanjimi dosežki na področju glasbenih tekmovanj tako na domačih kot na tujih tleh. Pohvali pa se lahko tudi s tradicionalnim večernim koncertom, ki ga na božični dan v športni dvorani OŠ Prežihovega Voranca prireja že vrsto let zapored. Z njim v svet glasbe popelje ogromno množico zvestih poslušalcev ter razveseljuje in očara sleherno leto zapored, tako s svojim igranjem, kot s posebnimi gosti, ki jih povabi, da popestrijo božični večer.

 

Kot prvo smo prisluhnili skladbi angleškega baročnega skladatelja Henrya Purcella Come, Ye sons of art, sinfoniji, ki je bila napisana za rojstni dan kraljice Marije Pridite. Glasbeniki so jo zaigrali pod taktirko dirigenta Pihalnega orkestra železarjev Ravne Gregorja Kovačiča.  Za uvod v Božični večer so se predstavili domači solisti, ki z velikim uspehom po svetu širijo dober glas odličnih koroških trobilcev. Mlada glasbenika Miha Petek in Lenart Zih na pikolo trobentah, izkušena trobentača Igor Konečnik in Andrej Gorenjak, za domačo glasbo zagret Žan Plohl in najboljši baritonist med kontrabasisti Uroš Lečnik so nas popeljali v konec 17.stoletja.

 

Celoten prvi del koncerta se je vrtel okoli baroka. Zakaj? Barok nam je dal izjemne umetnike na katerih temelji celotna kasnejša visoka umetnost. Tudi pihalni orkester, ob katerem smo uživali v čarobnem večeru, ima korenine iz tistega časa.

 

Sledil je Anton Vivaldi in njegova Zima, ki jo je poleg našega pihalnega orkestra z toplim zvokom violine pričaral in ustvaril pravo pravljično zimsko vzdušje Janez Podlesek, koncertni mojster Orkestra Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije,   pedagog na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, član tria Clavimerata (prej Trio Mefisto), docent na Akademiji za glasbo v Ljubljani predvsem pa odličen solist in komorni glasbenik, ki nastopa tako doma kot v tujini. Sledile so številne druge skladbe, nekako z prizvokom novega, zelo vrhunskega in modernega ritma.  

 

Posebna gostja letošnjega tradicionalnega koncerta poleg Janeza Podleska na božični večer, je bila Darja Švajger. Svojo kariero je začela pri ansamblu Braneta Klavžarja. V prvi polovici osemdesetih je pri glasbeni skupini Slovenska gruda prepevala slovenske ljudske pesmi. Kasneje je zastopala Slovenijo na tekmovanju za Pesem Evrovizije leta 1995 in 1999. Je edina pevka, ki je Slovenijo na Evroviziji zastopala dvakrat, z dvema zmagama in dvema drugima mestoma pa velja za najuspešnejšo udeleženko Eme. Leta 2010 je na Slovenski popevki s pesmijo Otok ljubezni osvojila glavno nagrado po presoji strokovne žirije, prejela pa je tudi nagrado za najboljšo interpretacijo. Na Popevki je ponovno slavila – tokrat po mnenju občinstva – štiri leta pozneje z balado Sončen dan. Darja Švajger je doktorirala na AGRFT, je docentka in doktorica ter je profesorica solo petja na AGRFT.

 

Program je bil raznolik in pester, prepletal je odlične ritme Pihalnega orkestra železarjev Ravne ter čudovit vokal Darje Švajger ob zvokih violinista Janeza Podleska.  Večer je minil  ob dobri družbi, izbranih ritmih in obljubi na ponovno snidenje čez leto dni. Ob zaključku smo slišali še tradicionalno slovensko koračnico Zlatorog.

 

Občinstvo in nastopajoče na božično-novoletnem koncertu je pozdravil podžupan Občine Ravne na Koroškem Aljaž Verhovnik, ki je vsem zbranim na koncertu zaželel miren in srečen božič, ter lepo praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti.

 

Božični večer je skozi besedo prepletala Špela Šavc.

 

Organizatorji prečudovitega glasbenega večera so bili Glasbena šola Ravne na Koroškem, Pihalni orkester železarjev Ravne in Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti. 

Oglejte si tudi