Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

DANES
12°C
7°C
JUTRI
20°C
12°C
Deli
1420

35-letnica Harmonikarskega orkestra KD Prežihov Voranc Ravne

Prireditev ob 35-letnici Harmonikarskega orkestra KD Prežihov Voranc Ravne na Koroškem je potekala v Kulturnem centru na Ravnah. Harmonikarski orkester KD Prežihov Voranc deluje že 35 let. Njihova pot se je začela 27. oktobra 1982, ko je bil pri Kulturnem društvu Prežihov Voranc kot samostojna sekcija ustanovljen tudi harmonikarski orkester. Harmonikarji so sklenili, da bodo gojili igranje na prostotonsko harmoniko (po domače »frajtonar’co«). Večino njihovega programa sestavljajo slovenske narodne pesmi in viže, njihov železni repertoar pa so vedno bile revolucionarne pesmi. V teh letih so se zamenjale generacije harmonikarjev, med njimi tudi prvi umetniški vodja Lojze Rebernik, ki je leta 2012 prepustil taktirko Alenu Rožeju.

Naši »frajtonarji« so v goste povabili Tamburaški orkester Ruda Sever Gorišnica, ki je na Ravnah igral že pred petnajstimi leti na 20. obletnici harmonikarskega orkestra. Tudi na 35. obletnici smo uživali ob  zvokih njihovih tamburic, sami pa so se tako predstavili: »Moto naše skupine je prijateljstvo. Mavrica obrazov našega orkestra je pisana. Vseh starosti smo in obeh spolov. Naše misli so povsod, kajti eni so osnovnošolci in dijaki, drugi študenti, tretji zaposleni in četrti upokojenci. Kljub velikim starostnim, svetovno nazorskim, statusnim in drugim razlikam, smo uspeli tisti čas, ko smo skupaj, naše misli usmeriti v en cilj – to je glasba. Naš tamburaški orkester šteje 24 članov. To leto praznujemo že 120. obletnico obstoja. Nastopamo na vseh prireditvah v naši občini, na različnih kulturnih dogodkih doma in v tujini. V vseh teh letih, pa smo prejeli številna regijska in državna priznanja.«

Obiskovalci so lahko uživali tudi ob petju ljudskih pesmi in ob glasbi odigrani na doma izdelanih glasbilih Mörskih godcev iz Tišine. Z njimi so harmonikarji prvič sodelovali letos februarja v Ljubljani, na 15. rojstnem dnevu oddaje Dobro jutro, na RTV Slovenija. Navezali so pristne stike in ta večer so bili tukaj. Naši harmonikarji bodo pa nastopili pri njih 25. 11. 2017, na prireditvi Glasba, ples in smeh.

Ob 35-letnici harmonikarskega orkestra KD Prežihov Voranc Ravne smo prisluhnili predsednici društva, magistrici  Ireni Oder. Čestitkam se je pridružil tudi župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen. Spregovoril je tudi vodja Harmonikarskega orkestra KD Prežihov Voranc Alen Rožej. Harmonikarji ostajajo predani svoji strasti. Tudi zato so nocoj prejeli zaslužena priznanja. Jožica Pušnik, vodja območne enote JSKD Ravne na Koroškem, jim je podelila jubilejna Gallusova priznanja.

 

Ob tem lepem jubileju smo bili priča še eni glasbeni prireditvi s pestrim kulturnim programom in preživeli prijeten sobotni večer, ki ga je povezoval Gašper Koruzni.

 

Jubilejna Gallusova priznanja so prijeli:

Jože BREC, 1945, Gallus bronasta

Niko KRAJNC, 1952, Gallus bronasta,

Alen ROŽEJ, 1992, Gallus srebrna

Vinko ČERU, 1955, Gallus srebrna

Ivan PLAZOVNIK, 1947, Gallus zlata

Tomaž ŠTAHER, 1947, Gallus zlata

Peter JAMER, 1928, Gallus častna

Mihael JAMER, 1937, Gallus častna

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi