Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

DANES
3°C
-8°C
JUTRI
6°C
-6°C
2314

12. OKTOBER – PRAZNIK MESTA RAVNE NA KOROŠKEM

Praznik mesta Ravne na Koroškem zaznamujemo v spomin na ustanovitev prvega odbora OF, ki se je zgodil 12. oktobra 1942.

 

Na Navrškem vrhu so se tako pred enainsedemdesetimi leti zbrali zavedni delavci in kmetje iz okolice Raven na Koroškem z veliko željo in točno znanim ciljem, predvsem pa z močno voljo po samostojnem in svobodnem ozemlju. Dva grofova uslužbenca; Janko Rožman in Anton Metarnik in kmet Lobas – Kotnik ter dva delavca iz železarne Viktor Krevh in Medvešček ter lesni trgovec Alojz Vinkler.

 

Sestanek na Navrškem vrhu je na naši lokalni ravni enakega pomena kot 27. april 1941, ki ga danes slavimo kot Dani upora proti okupatorju. 12. oktobra 1942 je bil ustanovljen odbor OF za kraj Ravne in okolico, navzoči pa so postali prvi člani lokalnega odbora OF.  Sklicatelj sestanka pa je bil Beno Kotnik – Lobas, ki se je na sestanek temeljito pripravil. Pri Lobasu, severno od domačije, pod lipo, stoji danes spominska plošča, kjer je zabeležen sestanek septembra 1941, med domačinom Lobasom in Dušanom Kvedrom, ki ga je prišel seznanit s smernicami in sklepi, sprejetimi na ustanovnem zboru OF 27. aprila. 1941.

Na tem mestu je potrebno poudariti, da je bilo obdobje druge polovice leta 1941 v Mežiški dolini čas največjega nemškega terorja: v Srbijo je bilo izseljenih okoli 200 prebivalcev predvsem zgornje Mežiške doline, na Prevaljah pa so Nemci v septembru vdrli v nastajajočo ilegalno organizacijo odpora in padle so prve žrtve, predvsem delavci prevaljske tovarne lepenke pa tudi Franjo Golob, po katerem se danes imenuje prevaljska šola.

Morda opisana situacija razlaga, zakaj je od sestanka pri Lobasu do ustanovitve OF za Ravne in okolico poteklo relativno veliko časa. A po tem sestanku se je tudi pri nas začelo zares.

 

Hkrati so ustanovili tudi prvi odbor Osvobodilne fronte za Ravne in okolico z namenom, da se uprejo okupatorju. Da Ravenčani počastimo takratno dejanje teh zavednih ljudi, praznujemo krajevni praznik oziroma praznik mesta Ravne na Koroškem.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
RIPS d.o.o.