Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

12. Festival slovenskega jazza znova dokazal, kje je jazz najprej doma

 

 Na 12. Festivalu slovenskega jazza, ki je te dni potekal na Ravnah na Koroškem se je zvrstilo 20 prireditev, 16 koncertov, 150 sodelujočih in več kot 1000 obiskovalcev. Organizatorji so z razgibanim in kakovostnim programom nagovorili tako jazzovske kroge kot širšo, splošno javnost in znova povezali različne generacije, ki so si za časa trajanja festivala prizadevale za isti cilj ter na ta način oživile celotno mesto.

Vzdušje se je pričelo ogrevati že dva tedna pred samim festivalom, ko so člani zasedbe Jazoo premierno predstavili svoj novi album Destinations, s katerim so proslavili 20 let neprekinjenega delovanja. Sledilo je več dogodkov, namenjenih mlajšim, med katerimi največ pozornosti terja že tradicionalna šola improvizirane glasbe Jazz Ravne: JazzUp! in JazzStartUp!, medtem ko so na koncertu in glasbeni delavnici Zvoki v mestu osnovnošolci zaznavali različne zvoke iz okolja ter premišljevali o njihovem zvenu ter pomenu. V preteklih dveh tednih so se zvrstili še okrogla miza Viva Jazz Forma, koncert Marko skače, na katerem so člani šole Jazz Ravne skupaj z mentorji predstavili istoimenski album, in predavanje, ki se je nadaljevalo s koncertom Jazz In Time. Na sklepni dan festivala so se otroci podali še na turnejo po različnih krajih Koroške, kjer so s kratkimi koncerti promovirali jazzovsko glasbo. Dogodek, povezan z Jazz Kuhno, za katerega so poskrbele članice Koroškega medgeneracijskega centra, je tako dobil ne le zvočno, temveč tudi kulinarično hedonističen pridih.

V spremljevalnem programu osrednjega dogajanja festivala, ki je potekal med 13. in 15. oktobrom, je Nika Hölcl ponudila na ogled fotografije pod skupnim naslovom jazzobeležNica. Gre za fotografije manjšega formata, ki prikazujejo zaodrje preteklih festivalov, kajti »festival niso le odrske luči in dogajanje na odru, temveč predvsem priprave nanj. Te pa potekajo v zakulisju in so največkrat zapostavljene,« je povedala na otvoritvi razstave. Za utrinke z jazzovskih odrov doma in v tujini je poskrbela Annasibila Požrl s svojo prvo razstavo Steps Ahead, nastalo v sodelovanju z mentorjema Nado Žgank ter Jožetom Požrlom. Poleg fotografskih razstav so popoldneve ogreli tudi Igor Bezget, ki je v donedavno pozabljeni in nedostopni kleti Koroške osrednje knjižnice dr. Franceta Sušnika izvedel solistični koncert, medtem ko so člani zasedbe 4Given v posluh ponudili gospel matinejo v Cerkvi sv. Egidija.

Osrednji program je bil razdeljen na tri večere. Prvi je skušal jazzovsko ustvarjalnost prikazati v nekoliko drugačni luči, za kar so poskrbeli Big Band RTV Slovenija in Boštjan Gombač z gostom Ninom Mureškičem in so pod dirigentsko palico Lojzeta Kranjčana izvedli hudomušen ter razgiban, nekoliko netipičen koncert Iucundus. Najširši domet je imel bržkone drugi večer, na katerem so Teo Collori in Momento Cigano občinstvo popeljali po sledeh gipsy swing glasbe in Vasko Atanasovski trio v rock’n’roll rajanje. Sklepni večer festivala bi lahko označili za večer, namenjen glasbenim sladokuscem, kajti glasbenika, oba živeča v tujini, sta postregla s premierama. Kristijan Kranjčan je predstavil solistični projekt DrummingCellist in Žan Tetičkovič skupaj z enajst člansko zasedbo The Port Of Life. Oba nadvse inovativna, a vendar poslušljiva, sta ponudila v posluh kakovostno, izvajalsko in kompozicijsko nadvse zahteven program, ki v nobenem primeru niti malo ne zaostaja za največjimi glasbeniki svetovnega kova. Sledil je jam session koroških glasbenikov, s katerim se je festival tudi dokončno sklenil.

Pester, svež in nadvse razgiban program je potekal na več prizoriščih in »polne dvorane zadovoljnega občinstva, prav tako nasmejani obrazi glasbenikov na odru najbolje pričajo o tem, da nam je tudi letos uspelo,« so nemudoma po zaključku 12. Festivala slovenskega jazza, ki je znova dokazal, da je slovenski jazz prav tu najprej doma, povedali organizatorji, ki že snujejo 13. Festival slovenskega jazza.

A pred tem naj vas povabimo na Jazz Abonma:

četrtek, 27. oktobra 2016 / Karlheinz Miklin Quartet

četrtek, 10. novembra 2016 / Tim Green Meets Trio Trip

četrtek, 15. decembra 2016 / Jazzno 2017! z Mike Sponza Blues Band & Raphael Wressing

četrtek, 19. januarja 2017 / Nicole Herzog Quartet

četrtek, 23. februarja 2017 / Jure Pukl trio & posebna gostja Melissa Aldana

četrtek, 9. marca 2017 / Big Band Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani

četrtek, 30 marca 2017 / Deborah Brown & Nikola Matošić trio

četrtek, 6. aprila 2017 / Samo Šalamon Basless feat. Tony Malaby & Roberto Dani

Vsi koncerti potekajo v KMKC Kompleks na Ravnah na Koroškem s pričetkom ob 20.00 uri. Izjema sta marčevska koncerta, ki potekata v Kulturnem centru.

Jazzetna. O glasbi s poslanstvom.
www.jazzetna.com
nina@jazzetna.com

Oglejte si tudi