Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
13°C
1°C
Oceni objavo

Občinska proslava ob državnem prazniku – dnevu Rudolfa Maistra

»23. november, dan Rudolfa Maistra, spomin na dan, ko je leta 1918 general Rudolf Maister s svojimi borci v samostojni vojaški akciji razorožil nemško Zeleno gardo, prevzel vojaško oblast in dokončno utrdil slovensko politično oblast v Mariboru, spominski dan, ki združuje vse narodno zavedne Slovence in od 15. oktobra 2005 velja za slovenski državni praznik.«

 

Prireditev se je pričela s prihodom praporščakov v dvorano Kulturnega centra Ravne na Koroškem in himno Republike Slovenije, ki jo je zaigral Trio Intrada.

 

S svečano proslavo v počastitev državnega praznika je bila izkazana čast generalu Maistru, Malgaju in njegovi četi ter vsem generacijam borcev za Slovenijo.

 

Slavnostni govornik, podžupan Občine Ravne na Koroškem, Aljaž Verhovnik, je med drugim povedal: »Zgodovinski spomin na pomembne državotvorne dogodke ohranja prav vsak narod, zato smo ga tudi Slovenci dolžni ohranjati in negovati. Slovenski junak Franjo Malgaj je kot podrejeni častnik generala Rudolfa Maistra pred 95 leti odločno in odločilno posegel v prelomne zgodovinske dogodke in je zato njegovo ime neločljivo povezano s pojmom BORCI - PROSTOVOLJCI ZA SEVERNO MEJO, saj brez Malgaja in njegovih borcev danes prav gotovo Mežiške doline ne bi bilo v Sloveniji.

 

Letos mineva 100 let od začetka 1. svetovne vojne, morije, ki je zajela skoraj ves svet. Bila je to vojna velikih vojaških dosežkov, saj so spopadi prvič v zgodovini potekali z dodelanimi vojaškimi tehnikami, tako na kopnem, na vodi in v zraku. Nasilje je narodu doprineslo ogromno trpljenje. Moški so morali v vojsko, ženske in otroci pa so jih nadomestili v vojni industriji in celoten način življenja družin je bil praktično prilagojen vojnim potrebam držav. Slovenci v tej vojni nismo stali na strani naših interesov, ampak smo bili pahnjeni v vojno s strani nemških nadoblastnikov. Končana vojna je zaradi razpada imperijev, med njimi tudi avstro-ogrskega, kot da štiri leta krute in nerazumne pozicijske vojne ni bilo dovolj, z novo delitvijo meja zopet prinesla nasilje.«

 

Zaključi pa je z besedami: »Vsakoletni spomin na prelomne dogodke naše polpretekle zgodovine naj nam bo večni opomin, da se takšno nasilje ne bi več ponovilo, hkrati pa zaveza prednikom, da tudi mlajši rodovi Korošcev ne bomo obupali, temveč bomo pokončno gradili svojo regijo in se postavili za lastne interese, bodisi do centra države, bodisi celo izven meja. Nesebična dejanja nadporočnika Franja Malgaja in generala Rudolfa Maistra pa naj ostanejo za vedno zapisana v naših srcih. Zato velja večna slava njunemu spominu!«

 

Kulturni program so sooblikovali praporščaki, Trio Intrada, ki ga sestavljajo Gregor Kovačič na klarinetu, Tatjana Sagernik Kovačič na violini ter Špela Kermelj Kuzman na violončelu. Niti prireditve je z besedo, recitacijo in prebiranjem spominov na generala, vojaka, pesnika ter tudi slikarja prepletala moderatorka večera Arijana Rojko.

 

V uvodu smo prisluhni tudi pozdravnemu govoru župana Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaža Rožena, ter nagovoru podpolkovnika Marjana Sirka.

 

Predvajal se je tudi izsek iz filma Mladina od Guštanja do Raven na Koroškem, ki govori o domoljubju. V avli Kulturnega centra je bila na ogled razstava Knjižnice Šentjur in mladih Osnovne šole Prežihovega Voranca Ravne ne Koroškem. Za dekoracijo je poskrbela Cvetličarna Svečko. 

Oglejte si tudi