DANES
20°C
12°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Vrtovi

 

V petek, 20. junija 2014, na predvečer poletnega sončnega obrata sta Ana Haberman in Simona Vončina v razstavišču Koroške osrednje knjižnice zasadile čisto posebne vrtove; prečiščene, meditativne vrtove tišine.

 

Ana Haberman je že vrsto let prepoznavna ustvarjalka v keramiki s svojo 'zgodbo' Tri Lukne. Simoni Vončina pa je priljubljeno izrazno sredstvo cvetje in materiali iz narave, a ne v klasičnem cvetličarskem smislu, temveč kot gradnike uravnoteženih skulptur in struktur. Skupaj sta svojevrstno zgodbe vrtov, ki se malo spogledujejo z 'zenovsko' estetiko dežele vzhajajočega sonca.

 

Umetnostna zgodovinarka Milena Zlatar o Vrtovih Ane Haberman in Simone Vončina na otvoritvi pove: ''Subtilni prepleti posodic in cvetja je postavitev položena na tla iz marmorja, na steklene podstavke pravokotnih oblik ali visi kot pajčevina iz stropa, kakršno sta si zamislili ustvarjalki,  v keramiki Ana Haberman, v cvetnih aranžmajih pa Simona Vončina in z njo naselili galerijo Osrednje študijske knjižnice na Ravnah na Koroškem.

Na predvečer poletnega solsticija, ko stopamo v poletje in je dan najdaljši, nas je njun sanjski vrt povabil v notranje svetove, v svetove naše duše. Sivine posodja, katerih teksture odsevajo v vodi, dajejo nežnim cvetovom in bilkah poudarjene pomene. Pravijo, da je človek siv sredi barvnega sveta in zato je njuna postavitev narejena po meri človeka. Le znati jo moramo brati v smislu zahtevne ikonografije, ki jo izrisujejo plitve posodice napolnjene z vodo in visoke vaze, iz katerih izrašča živo šibje in jih preplete med seboj. Stene predmetov so iztanjšane, da je čim več notranjega (ne)prostora, saj v votlosti - pravzaprav v tej breztelesnosti in zračnosti - lahko izstopa kromatična sfera sivin in zemeljskih barv, ki udejanja njuno poetiko. Vizualizacija predmetov, ki so forme in hkrati praznine, dopolnjene  s cvetovi, travnimi bilkami in živim vejevjem, je njun metafizični in mistični vrt.  Je kot vrt iz Visoke pesmi, tisti srečen in pomenljiv kraj, ki nastopa v sanjah.

1/38






































Njun nagovor in ideja postavitve nas ne moreta pustiti ravnodušne, ob pravšnji zvočni kulisi, pa je bila likovna postavitev še prepričljivejša.''     

Predvečer poletnega solsticija sta sooblikovala odlična glasbenika Matjaž Mlakar in Jure Praper.

 

Oglejte si tudi