Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

DANES
22°C
14°C
JUTRI
23°C
11°C

Slovo od starke Zime

Že vrsto let tradicionalno obarvano Slovo od starke Zime poteka s povorko otrok Vrtca Ravne na Koroškem, enote Solzice. Na pustni torek, ki  je tisti dan, ko pustne maske skušajo odgnati zimo in v deželo priklicati pomlad, pripravijo pustno povorko ter pokop oziroma sežig pusta. Ob zvokih glasbe in s pesmijo so se pričele pustne norčije in najmlajši so se podali na pot okoli vrtca in okolice v spremstvu Starke Zime.

»Hi, hi, hi, pustne šeme - to smo mi!« Tako in še kako drugače nam v teh dneh prepevajo pustne maske, še posebej tiste najmlajše. Princeske, gusarji, medvedki, tigri, čarovnice, metuljčki, pikapolonice, ježki in drugi pustni liki so tudi na letošnji pustni torek zavladali deželi in se ob zvokih pesmic ter prešernega smeha in pustnega rajanja poslovili od zime.

Živahno in veselo je bilo že pred vrtcem, kjer se je tradicionalna prireditev »Slovo od starke Zime« pričela. Ob zvokih glasbe, prešernem smehu in številnih zapetih pesmicah se pričnejo pustne norčije in otroške maškare se podajo na pot. Prva v povorki je seveda velika bela starka Zima. Spremljali so jih tudi poskočni in živahni kurenti iz vseh vetrov.

Da je pust čas, ki  ga najbolj nestrpno pričakujejo prav otroci in se ga, seveda, tudi najbolj veselijo, se odraža tudi po tem, koliko različnih in zanimivih pustnih maškar lahko opazimo na ta dan. Pust, razigran, prešeren in mastnih ust, je ljudska šega, ki ponazarja praznovanje konca zime in skorajšnji začetek pomladi. Že od nekdaj jo označujejo hrupno veselje, uživanje mastne hrane ter dejanja, ki naj bi odgnala starko Zimo ter priklicala pomlad in vplivala na rodovitnost v prihajajočem letu.

Izvirne otroške maske, ki so preplavile vrtec, so se zbrale na dvorišču enote Solzice skupaj z svojimi vzgojiteljicami in učiteljicami so se podale na pot po naselju Čečovje. Ob živahnem prepevanju so pospremili starko Zimo ter se prešerno razigrani kasneje zbrali na bližnjem hribčku. Na hribu jih je čakala starka Zima, okoli nje pa se je zbrala raznolika množica maškar - vse od princesk, rdečih kapic, čebelic, gusarjev, policistov, levčkov, pikapolonic, klovnov in drugih izvirnih mask. Ob prepevanju pesmic so se skupaj z njimi veselili pomladi, plesali in odganjali zimo tudi obiskovalci, ki so jim prišli pomagati, da bi s skupnimi močmi v deželo čim prej priklicali pomlad. Veselo pustno dogajanje so pospremili tudi kurenti in v veliko pomoč so vsa leta člani PGD Ravne.

Zadnje dejanje norčavih dni se je odvilo na hribčku, kjer so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Ravne na Koroškem uprizorili sežiganje pusta – starke Zime (sežig lutke, ki pooseblja zimo), ki so jo izdelali  otroci skupaj z vzgojiteljicami.

Da bi čim bolj dobro pregnali zimo so kurenti iz vseh vetrov sprehodili tudi po Trgu in okolici. Z njimi so po mestnem jedru zvončkljali tudi ježki.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi