Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Namig za izlet: Radovljica in Naravoslovna učna pot Pusti grad

Radovljica velja za najslajše slovensko mesto, tu sta namreč doma med in čokolada. Čudovito ohranjeno staro mestno jedro privablja obiskovalce z vrhunsko kulinariko, številnimi muzeji in izrednim bogastvom kulturne dediščine. Manj znano pa je, da je Radovljica lahko tudi lepo izhodišče za krajše in daljše pohode v naravo.

 

Še preden obiščemo staro mestno jedro Radovljice, si v bližini avtobusne postaje velja ogledati zelo zanimivo stavbo po imenu ''Čebelica''.  Secesijska mojstrovina arhitekta Kocha svoje ime dolguje zanimivim fasadnim motivom iz sveta čebel. Pot v senci starega drevoreda nadaljujemo skozi nekdanji grajski park grofov Thurn. Na koncu parka poiščite vhod v skrivnosten predor, ki vodi skozi nekdanji mestni obrambni jarek. Brez strahu se sprehodite skozenj do nekdanjih mestnih vrat in naprej na Linhartov trg. Tu vas z leve pozdravijo mogočna pročelja meščanskih dvorcev, z desne pa obrtniških in rokodelskih hiš. Težko boste našli stavbo, ki je ne krasijo bogate freske, štukature ali razkošno izklesani portali. Stopite skozi visoka vrata stare graščine in si oglejte njeno veličastno notranjost. Tu najdete Čebelarski in Mestni muzej, na drugi strani trga pa galerijo Šivčeva hiša. V kleti znamenite gostilne Lectar se skrivata lectarska delavnica in muzej, na koncu trga pa novi Lekarniški in alkimistični muzej. Splača se odškrtniti tudi vrata cerkve Sv. Petra, imenitnega primera gotske dvoranske cerkve. 

 

Na razgledni terasi na koncu mesta srečamo oznake za Naravoslovno učno pot Pusti grad. Pot se že nekaj korakov stran od mestnega tlaka spusti v zelenje gozdov in nas kmalu privede do slikovite Fuxove brvi čez reko Savo. Skozi gozd posejan s skrivnostnimi skalnimi balvani dosežemo idilične travnike za vasjo Lipnica. Od tod ni več daleč do razvalin Pustega gradu, s katerega se v jasnem dnevu ponujajo prelepi razgledi na Triglav, Jelovico in Lipniško dolino. 

 

Informacije: TIC Radovljica, Linhartov trg 9, 04 5315112, info@radolca.si

Namig za kosilo: Gostilna Lectar, Gostilna Kunstelj, Gostilna Avguštin, Hotel Linhart

Oglejte si tudi