Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Mladinski dnevni center KamRa

Oktobra letos je v Radovljici v prostorih programa PUM na Ljubljanski cesti 19 začel delovati Mladinski dnevni center KamRa. Mladinski dnevni center deluje v okviru Ljudske univerze Radovljica (LUR), ki ima petnajstletne izkušnje dela z mladimi, ki so opustili redno šolanje.

Na LUR so že dlje časa opažali, da so potrebe po prostoru za mlade, saj so starši osnovnošolcev in srednješolcev povpraševali predvsem po učni pomoči in svetovanju v primeru konkretnih mladostniških težav. Ta potreba se je pokazala tudi pri pripravi strategije za mlade v občini Radovljica, tako da je razvoj in podpora delovanju mladinskega centra KamRa z zagotavljanjem vsebinskih, finančnih, kadrovskih in prostorskih pogojev med ukrepi v osnutku strategije.

KamRa je odprta od ponedeljka do četrtka od 13. do 19. ure. V času šolskih počitnic konec oktobra so pripravili poseben program »Čarovniški teden«. Odziv je bil velik, saj je KamRo vsak dan obiskalo od 15 do 20 otrok in mladostnikov. Zagonska sredstva za delovanje centra v višini 10 tisoč evrov je prispevala Občina Radovljica.

Več o Kamri na http://kamra-radovljica.si.

NAMEN

Mladinski center KamRa izpolnjuje potrebe občine Radovljica, ki še nima prostora za otroke in mladostnike, kamor bi lahko zahajali v popoldanskih urah. V centru se zbirajo otroci in mladi različnih starostnih skupin. Aktivnosti naslavljajo potrebe in želje mladih. V začetni fazi je to prostor, kjer se mladi zbirajo, aktivno preživljajo prosti čas, dobijo brezplačno učno pomoč, informacije in potrebno podporo. Namenjen je mladim, ki želijo razvijati svoje potenciale in interese, odkriti nove hobije, pridobiti nova znanja.

Dejavnosti v prostem času so pomemben segment v življenju mladostnikov. Vplivajo na oblikovanje identitete, boljše psihofizične sposobnosti, na uspešnejše odpravljanje konfliktov in reševanje življenjskih problemov. Z organiziranjem delavnic, predavanj, družabnih iger, debat, srečanj, razstav ter informiranjem in svetovanjem lahko mladim ponudimo kakovostne pogoje za aktivno preživljanja prostega časa.

 

Okolica in strokovna socialna omrežja veliko časa posvetijo mladostnikom, ki so v socialni stiski, ne opazijo pa širše slike. Veliko mladostnikov ima urejene socialne okoliščine, pa vseeno potrebujejo pozornost, saj imajo primanjkljaj na drugem področju v svojem življenju. Mladostništvo je faza v življenju, kjer se mladi soočajo z raznoraznimi stiskami. Naj se nam stiska zdi majhna ali velika, mladostniku je v tistem trenutku pomembna in potrebuje podporo ali pomoč.

CILJI

Glavni cilj mladinskega centra je nuditi prijeten, varen in ustvarjalen prostor ter široko in pestro ponudbo izvenšolskih dejavnosti za mlade in otroke.

 

Kratkoročni cilji:

-          povezovanje otrok in mladih preko različnih skupnih aktivnosti,

-          izvedene aktivnosti pripravijo mlade na življenjske situacije in naučijo koristnih stvari, ki jih bodo v življenju potrebovali,

-          mladim omogočiti zadovoljevanje različnih potreb: potreb po druženju z vrstniki, samostojnosti, uspehu in doseganju ciljev, po pripadnosti neki skupini ali instituciji, po podpori in po krepitvi in oblikovanju pozitivne samopodobe, po sprejetosti v lokalnem okolju,

-          spodbujanje ustvarjalnega preživljanja prostega časa,

-          nudenje celostne slike oblik socialnih opor in zagotavljanje informacij in znanja, kam po pomoč v določeni situaciji,

-          priprava mladih na vstop na trg dela itd..

Dolgoročni cilji

-          vzpostavitev informativne točke za mlade,

-          točka Erasmus + (mednarodne izmenjave, individualne mobilnosti v druge EU države),

-          združiti vse formalne in neformalne institucije in skupine, ki delujejo na področju mladih, in jih povezati v mrežo,

-          nudenje pomoči pri realizaciji idej, pobud in interesov mladih,

-          aktivnosti, povezane z lokalno mladinsko politiko, bomo, če bo to mogoče, izvajali v sodelovanju z lokalnim mladinskim svetom,

-          prizadevanje, da bi aktivnosti mladih dobile ustrezno mesto v lokalni skupnosti,

-          spodbujanje prostovoljnega dela med mladimi v lokalni skupnosti,

-          izvajanje neformalnega izobraževanja za mlade,

-          trajna prostorska rešitev mladinskega centra ter sofinanciranje občinskega proračuna.

 

UKREPI

 

Aktivnosti bodo razdeljene na dejavnosti za otroke in mladostnike:

-          kuharske delavnice za otroke in mladostnike,

-          filmske delavnice avtorskih filmov,

-          preventivne delavnice,

-          socialne igre,

-          delavnica o zeliščih,

-          družabne igre,

-          športne aktivnosti,

-          brezplačna individualna učna pomoč (inštrukcije in pomoč pri domačih nalogah),

-          individualno svetovanje za otroke, mladostnike in njihove starše,

-          možnost uporabe računalnikov,

-          druženje; namizni nogomet, pikado…,

-          zaposlitvene delavnice (kako napisati prošnjo, kako se obnašati na razgovoru, veščine komuniciranja…) v izvedbi-zunanjih sodelavcev s področja zaposlovanja.

 

KamRa

Jasmina Šubic, vodja

T: 04 537 24 30, M: 041 317 693

E: kamra@guest.arnes.si

 

Ljudska univerza Radovljica

Mateja Rozman Amon, direktorica

T: 04 537 24 00
E: mateja.rozman-amon@guest.arnes.si

Oglejte si tudi