Logo MojaObčina.si

Radovljica

DANES
14°C
0°C
JUTRI
5°C
-6°C
Deli
2420

Dvanajst oseb z motnjami v duševnem razvoju živi v novi hiši v Radovljici

Na Gradnikovi ulici v Radovljici so pretekli teden  uradno odprli novo bivalno enoto Centra za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica, hišo, ki dvanajstim osebam z motnjami v duševnem razvoju omogoča življenje v širši skupnosti. Hišo so v dveh letih prenovili in preuredili tudi za bivanje gibalno oviranih stanovalcev.

Hišo so kupili leta 2016 in jo leta 2017 preuredili glede na potrebe stanovalcev. Investicijo so financirali iz večletnega presežka prihodkov nad odhodki na osnovi sklepa Sveta zavoda ter soglasja ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Skupna vrednost investicije znaša 400 tisoč evrov.

»Vsem nam je skupno, da želimo živeti tam, kjer se dogajajo le lepe reči. In vsi si želimo živeti tam, kjer nas obdajajo prijazni in dobri ljudje,« je v imenu stanovalcev nove bivalne enote dejala voditeljica na otvoritvi.

 

V CUDV Radovljica z odprtjem nove samostojne bivalne enote še naprej uresničujejo sodobne smernice ter dopolnjujejo dosedanje vključevanje uporabnikov v običajna bivalna okolja. To je peta samostojna bivalna in stanovanjska enota, ki jo je CUDV Radovljica uredil za bivanje uporabnikov z višjo stopnjo samostojnosti. Od preselitve stanovalcev v prvo stanovanjsko enoto v Poljče pri Begunjah je minilo dvanajst let. Uporabniki CUDV Radovljica bivajo še v drugi hiši v Radovljici, na Bohinjski Beli ter v stanovanjski skupnosti na Jesenicah. V vseh živi od osem do dvanajst stanovalcev.

 

»V prihodnje bo za uresničevanje evropskih usmeritev treba še bolj pospešeno iskati možnosti za deinstitucionalizacijo na vseh področjih: bivanju, delu in nasploh odnosih z osebami z motnjami v duševnem razvoju. Zato ob uradnem odprtju hiše želim, da se bodo odpirale nove poti, obenem pa izboljšali kadrovski pogoji in normativi o velikosti bivanjskih in stanovanjskih skupin,« je še poudarila Slađana Anderle.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!