Logo MojaObčina.si

Radovljica

JUTRI
7°C
0°C
PON.
3°C
-2°C
924

DAR oblikuje zbirko žigov pošt v občini Radovljica

Digitalni arhiv Radovljica (DAR) želi zbrati čim več poštnih žigov sedanjih in nekdanjih poštnih poslovalnic v radovljiški občini: Radovljica, Lesce, Begunje, Brezje, Podnart, Kamna Gorica, Kropa, Zapuže - Zgornji Otok in Ljubno ter pomožnih pošt Mošnje in Srednja Dobrava (Dobrava). Če imate gradivo (razglednice, pisma, poštne nakaznice, spremnice, odpremnice …), ki je žigosano s poštnimi žigi iz naše občine, in ste ga pripravljeni posoditi, prosimo, da to sporočite na e-naslov glavrencak@gmail.com. Naša prva naloga je zbrati skanograme (ali fotografije) omenjenih poštnih žigov, prav tako pa zbrati čim več originalnega gradiva.


Poštni žig Radovljice se od leta 1974 pojavlja v dveh oblikah: strojni in redni poštni žig. Strojnega prepoznamo, ker so njegov sestavni del valovi (najprej pet, potem sedem), redni pa je vsem poznan okrogli poštni žig. Za začetek bi radi zbrali po en poštni žig vsake pošte v posameznem letu. Pri Radovljici je to obdobje 1845-2021, Zapužah - Zgornjem Otoku 1785-1863, Brezjah 1912-2021 … Pri Radovljici nam v omenjenem obdobju po tem kriteriju manjka zelo malo poštnih žigov, nismo pa uspeli dobiti poštnih žigov (ali skanograma) iz let 1999 in 2000. Če najdemo še ta dva, bo zbirka za obdobje 1890-2021 popolna.


Med zbranimi bo veliko strojnih poštnih žigov, ki bi jih radi dopolnili še z rednimi. Vsak redni poštni žig pa ima še oznake (Radovljica: a, b, c, č, d, e, f, g, prej tudi: 1, 2, 3, 4), so tudi različnih oblik (enokrožni, dvokrožni, z mostom, z zvezdicami …), na začetku so bili podolgovati, imena naših krajev so bila na poštnih žigih najprej v nemškem jeziku, potem dvojezični, kar nekaj let je bila sestavni cel žiga tudi cirilica ...


DAR je vse žige opisal v treh mapah, objavljenih na spletni strani http://dar-radovljica.si/:  

-       podrobni opisi naših skeniranih žigov,

-       zgodovina pošt v naši občini (povezava http://dar-radovljica.si/posta.php) in

-       skanogrami vseh poštnih žigov (povezava http://dar-radovljica.si/Posta/Po%C5%A1tni%20%C5%BEigi%20v%20na%C5%A1i%20ob%C4%8Dini.pdf)


Mape dopolnjujemo vsakodnevno, če kdo želi najti najnovejše podatke, lahko to sporoči na e-naslov: glavrencak@gmail.com.


Vabimo vas k sodelovanju, veseli bomo prav vsakega poštnega žiga pošt iz naše občine.


Digitalni arhiv Radovljica, Goran Lavrenčak

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi