Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Radovljica
DANES
20°C
9°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Z 19. seje občinskega sveta

Radovljiški občinski svet je na včerajšnji seji sprejel sklep o podelitvi naziva častni občan Občine Radovljica Avguštinu Mencingerju. Naziv je prejel za izjemno pomembno delovanje na področjih ohranjanja sakralne dediščine, kulture, turizma in promocije Radovljice ter njegov prispevek v lokalni skupnosti in širše.

Avguštin Mencinger, upokojen zdravnik, je bil poslanec prvih demokratičnih volitev v Sloveniji in od osamosvojitve do leta 2018 tudi član radovljiškega občinskega sveta. Je dejaven član Sveta Krajevne skupnosti Radovljica. Njegovo prostovoljno delo zajema aktivnosti na področju kulture in turizma. Pri tem skrbi za oživljanje starega mestnega jedra in obnovo sakralne kulturne dediščine v Radovljici. Sodeloval je pri obnovi cerkve svetega Petra, na njegovo pobudo je bila urejena kapela, posvečena Edith Stein. Preko Kulturnega društva Sotočje organizira različne prireditve. Že več let je tudi prostovoljec pri vodenju turistov po Radovljici.

Po sklepu občinskega sveta bo veliko plaketo Občine Radovljica prejela zdravnica Mateja Lopuh za razvoj paliativne oskrbe, plaketi Občine Radovljica Medobčinsko društvo delovnih invalidov Radovljica ob 50-letnici delovanja in Društvo za paliativno oskrbo Palias ob 10-letnici delovanja, plaketo Antona Tomaža Linharta pa Muzejska hiša Fovšaritnica ob 20-letnici delovanja.

Svetniki so sprejeli rebalans proračuna Občine Radovljica za leto 2021, ki je bil pripravljen predvsem zaradi uskladitve prihodkovne strani ob upoštevanju realiziranih prilivov in odlivov ter uskladitve sredstev za investicije z dinamiko njihovega izvajanja in s pridobljenimi nepovratnimi sredstvi. Z rebalansom se prihodki občinskega proračuna za leto 2020 zvišujejo za približno 343 tisoč evrov in znašajo 24,554 milijonov evrov. Prihodki se zvišujejo predvsem na račun prodaje zemljišča v območju gramoznice Graben in nedavčnih prihodkov, nižji od planiranih pa bodo med drugim davčni prihodki in državno sofinanciranje izgradnje kanalizacije Lancovo, ki se zamika v leto 2022.

Proračunski odhodki se ob upoštevanju prenosa neporabljenih sredstev iz lanskega proračuna z rebalansom zvišujejo za 134 tisoč evrov in znašajo 25,3 milijona evrov. Več sredstev bo namenjenih predvsem investicijskim odhodkom, med drugim za obnovo strehe Kovaškega muzeja v Kropi, kopališče v Radovljici, sanacijo cest po izgradnji vodovodov in kanalizacije na Ovsišah in Cesti na Lipce, za obnovo mostu na Zgoši in nadvoza nad železniško progo na Gradiški poti proti pokopališču v Radovljici, za javno razsvetljavo in vzdrževanje Kranjske ceste v Radovljici in ceste Hlebce – Zapuže. Največji delež znižanja sredstev pa je pri naložbah v kanalizacijo na Lancovem zaradi spremembe dinamike gradnje in kanalizacijo v Kamni Gorici zaradi zamika začetka gradnje.

Sprejet je bil nov odlok o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Vrtec Radovljica, ki opredeljuje notranjo organizacija vrtca, pri čemer so upoštevani delovni procesi v vrtcu. Dodane so določbe, ki opredeljujejo postopek izvolitve predstavnikov delavcev in staršev v svet javnega vrtca, in manjše dopolnitve, npr. pri dejavnostih, ki jih vrtec lahko opravlja, ter uskladitve pristojnosti sveta vrtca z zakonodajo.

Medobčinskemu inšpektoratu in redarstvu občin Radovljica in Naklo se bosta 1. 1. 2022 pridružili še občini Škofja Loka in Medvode. Svetniki so včeraj obravnavali osnutek odloka o ustanovitvi organa skupne občinske uprave. Občine bodo zagotavljale sredstva in druge materialne pogoje za opravljanje nalog v dogovorjenem razmerju, ki je določeno glede na število zaposlenih in nalog, opravljenih na območju posamezne občine. Sedežna občina bo Radovljica. V medobčinskem inšpektoratu in redarstvu je predvidenih 13 delovnih mest, dve več, kot je trenutno zaposlenih občinskih inšpektorjev in redarjev v vseh štirih občinah.

Prednost organiziranja služb v skupnih občinskih upravah je finančna spodbuda z zagotavljanjem dodatnih sredstev iz državnega proračuna v deležu 35 odstotkov za plače in druge izdatke ter prispevke delodajalca zaposlenim v skupnih občinskih upravah, povečane za 20 odstotkov. Ocenjeni prihodki iz državnega proračuna skupaj za vse občine bodo letno znašali 140 tisoč evrov.

Sprejet je bil tudi osnutek sprememb odloka o kategorizaciji občinskih cest v občini Radovljica, s katerim se podaljša odsek javne poti Šobčeva cesta v Lescah – kamp Šobec, ker je občina pridobila v last del zemljišča, po katerem ta javna pot poteka, in doda tri nove cestne odseke, za katere je občina v lanskem in letošnjem letu uspela dokončno urediti meje in lastniška razmerja, in sicer na Lancovem, Češnjici pri Kropi in Dobravici. Pretežni del teh cestnih odsekov občina že vzdržuje.

Z novim sklepom o določitvi cen programov vrtca Radovljica skupne višine cen programov ostajajo nespremenjene, spreminja pa se struktura cen po elementih, in sicer se znižujejo stroški materiala in storitev ter povečujejo stroški živil, stroški dela pa ostajajo nespremenjeni.

Doslej so bile cene programov vrtca in dodatna znižanja plačil staršev določene z enim sklepom, po novem pa so urejene v dveh ločenih sklepih. Tako je občinski svet poleg novega sklepa o določitvi cen programov Vrtca Radovljica sprejel tudi sklep o dodatnih znižanjih plačil staršev za programe vrtcev, katerega določbe pa se glede na veljavne ne spreminjajo.

S soglasjem občinskega sveta bo v naslednjem šolskem letu v osmih enotah vrtca skupaj delovalo 44 oddelkov, v katere bo lahko vključenih največ 783 otrok, kar je 16 več kot lani.

Občinski svet je izdal tudi soglasja k sistemizacijam dodatnih delovnih mest v vseh štirih osnovnih šolah in glasbeni šoli, soglasje k redni delovni uspešnosti direktorice Knjižnice A. T. Linharta Radovljica ter določil redno delovno uspešnost direktoric Muzejev radovljiške občine in Turizma in kulture Radovljica.

Občinski svet se je seznanil tudi s poročili nadzornega odbora o opravljenih nadzorih v razpolaganja s premoženjem občine, v Krajevni skupnosti Lesce in izrednem nadzoru na Občini Radovljica (cesta za Verigo).

Oglejte si tudi