Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-2°C
ČET.
12°C
2°C
Oceni objavo

Varuhov kotiček tudi v Radovljici

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v ponedeljek obisk štirih zgornjegorenjskih občin začel v Radovljici, kjer se je srečal z županom Cirilom Globočnikom in odprl tako imenovani Varuhov kotiček - prostor, opremljen s stojalom, na katerem so občanom na voljo koristne informacije o delu Varuha v obliki zloženk in brošur pa tudi obrazec za vložitev pobud. Namen Varuhovih kotičkov je institucijo Varuha približati čim širšemu krogu ljudi v okolju, kjer živijo.

Varuh človekovih pravic, v trenutnem šestletnem mandatu je to Peter Svetina, predstavlja neodvisno državno institucijo, ki skrbi za varstvo in spodbujanje človekovih pravic v Sloveniji. Ni del oblasti, po ustavi je neodvisen od nje. Nadzira oblast in omejuje njeno samovoljo pri poseganju v človekove pravice in temeljne svoboščine. Pri svojem delu se ravna po ustavi in mednarodnih zakonih, pri čemer se lahko sklicuje tudi na načela pravičnosti in dobrega upravljanja.

Varuh spremlja in preiskuje delo policije, centrov za socialno delo, občin in upravnih enot, šol, zdravstvenih domov, domov za starejše, zavodov ...

Po pomoč se nanj državljani lahko obrnejo, če menijo, da so jim kršene človekove pravice ali temeljne svoboščine, pa tudi če menijo, da je bila storjena kakšna druga nepravilnost, ki so jo povzročili državni organi, kot so na primer upravna enota, center za socialno delo, davčna uprava, inšpektorat, ministrstvo..., če menijo, da je nepravilnost ali kršitev povzročil organ lokalne samouprave, kot so občina in občinska ali mestna uprava, pa tudi javna agencija, zbornica in podobno.

Kot je Svetina povedal ob odprtju kotička v Radovljici, sta se z županom Cirilom Globočnikom predvsem pogovarjala o sodelovanju med različnimi organi in ugotovila, da oba pogrešata več medresorskega sodelovanja na področju ministrstev, govorila pa sta tudi o sovražnem govoru in nestrpnosti, ki se spodbuja v javnem diskurzu, in se v zvezi s tem strinjala, da mora vsak, ki ima možnost imeti javno besedo, izrečeno dobro pretehtati in biti pozoren na to, na kakšen način izrazi svoje misli.

Župan Ciril Globočnik je ob tem izrazil zadovoljstvo, ker Varuh trenutno ne obravnava pobud iz občine Radovljica, kar po njegovem mnenju pomeni, da večjih problemov v občini na tem področju ni.

Varuhov kotiček je na voljo tudi na spletni strani občine na povezavi: https://www.radovljica.si/objava/732152.

Oglejte si tudi