Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

Vabilo k sodelovanju v javni razpravi o osnutku Razvojnega programa Občine Radovljica do leta 2030

Objavljamo osnutek Razvojnega programa Občine Radovljica do leta 2030, in sicer na povezavi https://radovljica.si/DownloadFile?id=433590. Vabimo vas, da k osnutku prek spletnega vprašalnika oddate vaša mnenja in predloge do vključno 5. januarja 2022.  

Spletni vprašalnik je objavljen na povezavi https://www.1ka.si/Radovljica2030. Razdeljen je na splošno oceno, komentar razvojne vizije in glavni del - podajanje predlogov k ukrepom in projektom po strateških področjih ukrepanja. Na koncu vprašalnika je polje za vnos drugih pobud.

Izvod osnutka razvojnega programa in vprašalniki so na voljo tudi v Knjižnici A. T. Linharta Radovljica.

O razvojnem programu

Občina Radovljica bo z razvojnim programom do leta 2030 določila smer razvoja, ukrepe in najpomembnejše javne projekte na vseh področjih delovanja, za katera je pristojna. Dokument bo tudi podlaga za načrtovanje prihodnjih proračunov ter delovanje občinske uprave, javnih zavodov in drugih deležnikov v naslednjih desetih letih, občanom in investitorjem pa bo nakazal smer želenega razvoja. Gre za krovni strateški dokument, ki določa splošne usmeritve in izpostavlja zgolj večje projekte, ki jih občina načrtuje v naslednjih letih. Podrobnejše ukrepe in projekte bodo natančneje opredelili kratkoročnejši operativni programi na posameznih področjih in načrti razvojnih programov vsakokratnega proračuna občine.

Postopek priprave

Strateška skupina za pripravo razvojnega programa je z delom začela v začetku letošnjega leta in v njegovo nastajanje povabila širok krog različnih segmentov javnosti. Spomladi je bila o razvoju občine izvedena anketa, sledile so delavnice, ki so bile oblikovane tako lokalno (za Radovljico in Lesce, podeželje na levem bregu Save in podeželje na desnem bregu) kot tematsko (medgeneracijske storitve; turizem, kultura, kmetijstvo; podjetniško - tehnološki razvoj in ALC Lesce), ter pogovori s strokovnjaki in ključnimi deležniki. Zapisniki delavnic in vsa gradiva strateške skupine so objavljena na povezavi https://www.radovljica.si/novica/392730.

Po zaključku javne razprave bomo preučili prejeta mnenja in predloge ter jih upoštevali v predlogu razvojnega programa, ki ga bo obravnaval občinski svet predvidoma konec januarja

Razvojni izzivi in vizija

Med razvojnimi izzivi, ki so bili opredeljeni med pripravo programa, so izpostavljene:

- demografske strukturne spremembe,
- prilagajanje storitev vsem generacijam,
- ravnotežje med mestom in podeželjem,
- pritiski na okolje in naravo,
- nepozidana stavbna zemljišča in razvrednotena območja,
- izraba kmetijskih površin in sončne lege,
- obvladovanje rasti in razvoja turizma,
- razumevanje potreb gospodarstva,
- promet in razvoj Alpskega letalskega centra.

Vizija, ki se je izoblikovala med nastajanjem programa, je, da bo Občina Radovljica leta 2030 vrhunsko alpsko okolje, kjer bo preprosto združevati bivanje z ustvarjalnim delom in zdravim življenjskim okoljem.

Strateški cilji

Za doseganje vizije razvojni program opredeljuje sedem strateških ciljev:

- sodobne in dostopne javne storitve za vse generacije,
- urejeno okolje za preživljanje prostega časa,
- trajnostno upravljanje s prostorom, naravo in okoljem,
- nizkoogljična občina,
- zelena turistična destinacija,
- prostor za podjetne in ustvarjalne ljudi,
- pametna in sodelujoča skupnost.

Oglejte si tudi