Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
14°C
0°C
Oceni objavo

S 23. seje občinskega sveta

Občinski svet je na včerajšnji seji na daljavo sprejel Razvojni program Občine Radovljica do leta 2030

Program določa smer razvoja, ukrepe in najpomembnejše javne projekte in bo podlaga za načrtovanje občinskih proračunov ter delovanje občinske uprave, javnih zavodov in drugih deležnikov, občanom in investitorjem pa nakazuje smer želenega razvoja.

Med opredeljenimi razvojnimi izzivi so demografske strukturne spremembe, nove potrebe različnih generacij, ravnotežje med mestom in podeželjem, pritiski na okolje in naravo, nepozidana stavbna zemljišča in razvrednotena območja, izraba kmetijskih površin in sončne lege, obvladovanje rasti in razvoja turizma, razumevanje potreb gospodarstva, promet in razvoj Alpskega letalskega centra. Razvojna vizija, ki se je izoblikovala med nastajanjem programa, je, da bo občina Radovljica leta 2030 vrhunsko alpsko okolje, kjer preprosto združujemo bivanje z ustvarjalnim delom in zdravim življenjskim slogom. Prihodnji razvojni model se za uresničevanje vizije in na osnovi ključnih razvojnih izzivov osredotoča na med seboj povezane strateške cilje:

  • sodobne in dostopne javne storitve za vse generacije,
  • urejeno okolje za preživljanje prostega časa,
  • trajnostno upravljanje s prostorom, naravo in okoljem,
  • nizkoogljična občina,
  • zelena turistična destinacija,
  • prostor za podjetne in ustvarjalne ljudi ter
  • pametna in sodelujoča skupnost.

Pričakovani rezultati in spremembe so opredeljeni skozi merljive kazalnike, ukrepi in projekti za doseganje strateških ciljev pa v izvedbenem načrtu.

Nov razvojni program je nastajal eno leto v sodelovanju s širokim krogom različnih segmentov javnosti, ki ga je usmerjala in pregledovala strateška skupina, sestavljena iz predstavnikov občinskega sveta, javnih zavodov, civilne zaščite in območne obrtno–podjetniške zbornice. Najprej je bila med občani izvedena anketa, kakšno občino Radovljica 2030 si želijo, sledili so delavnice, ki so bile oblikovane tako lokalno (za Radovljico in Lesce, podeželje na levem bregu Save in podeželje na desnem bregu) kot tematsko (medgeneracijske storitve; turizem, kultura, kmetijstvo; podjetniško - tehnološki razvoj in ALC Lesce), ter pogovori s strokovnjaki in ključnimi deležniki. V anketi je sodelovalo 483 občanov, na delavnicah in intervjujih pa 159 udeležencev.

Osnutek razvojnega programa je bil v decembru v javni razpravi, v kateri je 47 občanov in organizacij oddalo skupaj 227 predlogov in pobud. Občina se je do vseh prejetih pripomb opredelila, tako da je občinski svet obravnaval predlog programa, dopolnjen z upoštevanimi pripombami in sprejet na seji strateške skupine.

Svetnik Branko Fajfar je predlagal, da se razvojni program sprejme kot osnutek, o katerem se opravi javna razprava, vendar takšnega sklepa ni podprla večina svetnikov, prav tako niso izglasovali njegovega predloga, naj se v ukrepu, ki se nanaša na peš povezavo preko rekreacijskega parka Šobec, namesto obnove obstoječe brvi čez Savo Dolinko predvidi gradnjo nove brvi gorvodno od kampa Šobec.

Sprejet je bil tudi odlok o podelitvi koncesije za opravljanje gospodarske javne službe zavetišča za zapuščene živali na območju občine Radovljica. Od marca 2020 to javno službo na podlagi pogodbe izvaja Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana na Gmajnici, namen odloka pa je urediti oskrbo zapuščenih živali s podelitvijo koncesije. Javni razpis za podelitev koncesije bo predvidoma objavljen v naslednjem mesecu.

Odlok kot koncesijski akt med drugim določa način izbire koncesionarja z izvedbo javnega razpisa, pogoje, ki jih mora izpolnjevati koncesionar, in dejavnost javne službe, ki zajema sprejem prijav o zapuščenih živalih, zagotavljanje veterinarske pomoči zapuščenim živalim ter ulova, prevoza, namestitve in oskrbe zapuščenih živali v zavetišču, skrb za iskanje skrbnikov živali ter druge predpisane naloge.

Vrtec Radovljica je predlagal višje cene programov Vrtca Radovljica. Vzrok je predvsem v zakonskem povišanju plač javnih uslužbencev v letih 2020 in 2021 – napredovanjih v plačne razrede in nazive, dvigu minimalne plače in s tem povezani višini regresa za letni dopust ter izplačilih redne delovne uspešnosti od 1. 7. 2020 – pa tudi v dvigu cen energentov. V zadnjih dveh letih se cene programov vrtcev niso spremenile, tokrat pa je bila predlagana povprečna 15-odstotna podražitev programov. Občinski svet je predlagane cene sprejel, od 1. marca 2022 bodo znašale:

  • za prvo starostno obdobje 609,04 evra (zdaj 526,58 evra),
  • za drugo starostno obdobje 463,90 evra (zdaj 410,98 evra) in,
  • za kombinirane oddelke in oddelke za otroke od treh do štirih let starosti pa 505,22 evra (zdaj 433,87 evra).

Največ staršev plačuje 35 odstotkov cene programa, ki bodo mesečno za prvega otroka v vrtcu plačevali od 18,52 do 28,86 evra več, odvisno od starostne skupine. Če imajo starši v vrtcu hkrati vključenih več otrok, vrtec plačujejo samo za prvega otroka, za druge pa je varstvo brezplačno. Sredstva za ta namen zagotavlja državni proračun.

Svetniki so sprejeli tudi soglasje k pravilniku o sistemizaciji delovnih mest Vrtca Radovljica in odprtju dodatnega oddelka prvega starostnega obdobja za do 14 otrok z dvema dodatno zaposlenima vzgojiteljema. Dodaten oddelek bo odprt zaradi potreb staršev po takojšnjem varstvu otrok, vanj bodo lahko vključeni vsi čakajoči na prosto mesto, ki bodo do sredine februarja izpolnili starostni pogoj. Dodaten oddelek bo odprt že od 1. februarja v vrtcu v Begunjah, kjer bo v ta namen preurejena telovadnica. Občina bo za delovanje dodatnega oddelka v letu 2022 zagotovila 45 tisoč evrov.

Sprejeti sklep o načinu financiranja političnih strank za leto 2022 določa, da bo sedem političnih strank, od katerih jih je pet zastopanih v občinskem svetu, tudi v tem letu iz občinskega proračuna prejelo skupaj 9.700 evrov. Višina sredstev je sorazmerna številu glasov, ki so jih politične stranke prejele na lokalnih volitvah.

Občinski svet je izdal soglasje k programu dela Razvojne agencije Zgornje Gorenjske za leto 2022.Na območju občine Radovljica so v tem letu predvidene aktivnosti v vrednosti 47 tisoč evrov, med drugim za podjetniški krožek, projekta Podjetniška kavica in Ustvarjalni podjetnik, zaposlitveni sejem, projekt na področju duševnega zdravja Anima sana, projekte na področju kmetijstva in razvoja podeželja Uporabna zelišča, Kuham domače, Ledinska imena, Lokalna samooskrba, Semenjalnica ter vzdrževanje baze starih hišnih imen. Ragor bo izvajal tudi tehnično pomoč za projekt Gorenjsko kolesarsko omrežje.

Predsednik nadzornega odbora občine Janez Reš je svetnike seznanil s poročilom o opravljenem nadzoru zaključnega računa občine za leto 2020.

K imenovanju Andreje Vouk za ravnateljico OŠ Antona Janše Radovljica je občinski svet podal pozitivno mnenje.

Oglejte si tudi