Oceni objavo

Rožnati oktober – mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk

V Združenju Europa Donna Slovenija rožnati oktober – mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk vsako leto zaznamujejo z različnimi dejavnostmi in dogodki, ki opozarjajo na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja bolezni in odgovornosti do svojega zdravja.

Podobno kot v večini razvitih držav je rak dojk tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. V združenju poudarjajo, da v času pandemije ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike, da se je treba odzvati vabilom presejalnih programov ter biti pozoren na morebitne zdravstvene težave. Rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj.

Že drugo leto zapored bo rožnati oktober potekal v znamenju koronavirusa, zato bomo načrtovane aktivnosti sproti prilagajali epidemiološki situaciji in veljavnim ukrepom za preprečevanje širjenja virusa.

Združenje je svoje članice in slovenske občine tudi letos povabili, da v svojem kraju ali občini obeležijo rožnati oktober. Dogodek, s katerim bodo opozorili na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka dojk, bo tudi v Radovljici 12. oktobra dopoldne, ko bo pred zdravstvenim domom stojnica s promocijskim materialom. Številne občine pa na rožnati oktober opozarjajo z osvetlitvijo stavb in znamenitosti z rožnato barvo, v tej barvi je v oktobru osvetljena tudi Občina Radovljica. Drevesa pred radovljiškim grajskim drevoredom pa je Ljudska univerza Radovljica tudi letos ovila z roza pleteninami.

Podatki o dejavnostih in dogodkih v rožnatem oktobru so na voljo na spletni strani www.europadonna.si in Facebook strani Europa Donna Slovenija.

Oglejte si tudi