Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

Projekt Oživimo srce v letih 2020 in 2021

Projekt oživimo srce že šesto leto izpolnjuje zadani cilj - povečati možnost preživetja ob srčnem zastoju na območju občine Radovljica. To sodelujoči dosegajo z usposabljanjem čim večjega kroga ljudi za nudenje temeljnih postopkov oživljanja in uporabo avtomatskih defibrilatorjev (AED), tako z izobraževanjem prvih posredovalcev kot laikov, in s postavitvijo učinkovite mreže javno dostopnih AED v občini. V projektu sodelujejo Občina Radovljica, Zdravstveni dom Radovljica, Območno združenje Rdečega križa Slovenije Radovljica, vsa prostovoljna gasilska društva v občini, Gasilska zveza Radovljica, Društvo GRS Radovljica, Policijska postaja Radovljica, občinski štab civilne zaščite in kranjska izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje.

V letih 2020 in 2021 je občina za projekt namenila skupaj 22.600 evrov, in sicer za stroške AED, izobraževanj laikov in osebne varovalne opreme za prve posredovalce, Zdravstveni dom Radovljica 2.600 evrov za stroške izobraževanj prvih posredovalcev.

Usposabljanje prvih posredovalcev

V letu 2020 so v Zdravstvenem domu Radovljica nadaljevali z usposabljanjem prvih posredovalcev in izvedli tri tečaje, dva za podaljšanje licence in eno osnovno izobraževanje. Z razglasitvijo epidemije v marcu 2020 pa je bilo izobraževanje prekinjeno in lani ni bilo izvedeno. Tako je v letu 2020 licenco obnovilo 19, na novo pa jo pridobilo 16 prvih posredovalcev. Od začetka projekta v letu 2016 je osnovni tečaj usposabljanja opravilo 160 prvih posredovalcev.

Konec leta 2020 je bilo v občini Radovljica 39 prvih posredovalcev z veljavno licenco – članov prostovoljnih gasilskih društev, zdravstvenih delavcev, policistov in članov Rdečega križa, konec leta 2021 pa štirje zdravstveni delavci, aktivni v nujni medicinski pomoči. Vsem prvim posredovalcem, ki niso zdravstveni delavci, so enoletne licence potekle. Prvi posredovalci bodo licence lahko obnovili ali na novo pridobili, ko bo upadlo število okužb s covidom-19 in s tem tveganje za širjenje okužb ob izobraževanjih. Najprej je predvideno obnovitveno izobraževanje za oddaljene enote PGD in policiste.

V letu 2020 je ekipa Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Radovljica prve posredovalce aktivirala dvakrat, v letu 2021 pa niso bili aktivirani.

Izobraževanje laikov

Tudi na izvajanje tečajev za laike je vplivala epidemija covida-19. V januarju in februarju 2020 so bili izvedeni tečaj za krajane v Kropi s 34 udeleženci in dva tečaja za 37 učencev 9. razreda v OŠ F. S. Finžgarja Lesce. V letu 2021 pa je bilo v tej šoli za učence izvedenih devet tečajev in devet tečajev tudi v OŠ A. T. Linharta Radovljica. Skupaj je bilo v letu 2020 usposobljenih 71 laikov, v letu 2021 414, od začetka projekta pa že 2388 laikov. Inštruktorji projekta so ob dnevu prve pomoči septembra lani prikazali pomen izobraževanja mladih iz prve pomoči skupaj z učitelji in učenci  leške osnovne šole. Temeljne postopke oživljanja pa so več kot 50 udeležencem delavnice prikazali tudi ob dnevu slovenskega športa v Športnem parku Radovljica 23. septembra lani.

Mreža javno dostopnih AED

V času projekta Oživimo srce je bilo v občini Radovljica nameščenih že 30 novih javno dostopnih AED. Konec leta 2020 jih je bilo skupaj 28, konec leta 2021 pa 34, kar predstavlja en AED na 569 prebivalcev. Cilj projekta je približati se stanju v razvitih deželah, kjer je to razmerje en AED na manj kot 700 ali celo manj kot 400 prebivalcev, odvisno od strukture terena in gostote poseljenosti.

Lokacije javno dostopnih defibrilatorjev

Oglejte si tudi