Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Praznik Občine Radovljica 11. december

Osrednja proslava občinskega praznika ob 260. obletnici rojstva Antona Tomaža Linharta bo v četrtek, 8. decembra, ob 20. uri v Linhartovi dvorani v Radovljici.

 

Župan Ciril Globočnik bo na proslavi izročil priznanja občinskim nagrajenkam in nagrajencem. Prejemniki plaket Antona Tomaža Linharta so Alojz Zorman Fojž za umetniške dosežke na področju ilustracij, risb, oblikovanja lutk in scenografije, Jože in Lili Andrejaš ob desetletnici Muzeja - Lectarske delavnice za ohranjanje lectarske tradicije in turistično promocijo ter družini Zaletel in Poličar za vzorno obnovo vile na Gorenjski cesti v Radovljici in skrb za njen parkovni vrt. Prejemniki pečatov Občine Radovljica so skupina »Predtržani« za 20 let sodelovanja z uprizoritvijo panjskih končnic v radovljiškem pustnem sprevodu in voditelji Oratorija Radovljica Mohor Fajdiga, Jure Sovinc, Krištof Fajdiga, Matej Šoklič, Marko Koselj, Bruno Šteh in Anže Hrast za dolgoletno uspešno delo na področju otroških in mladinskih dejavnosti. Medalje Občine Radovljica pa bodo prejeli Mešani pevski zbor Ljubno ob 20-letnici delovanja, Hortikulturno društvo Lesce za zgledno urejanje javnih površin ter Cveta in Rajko Bizjak za predano pomoč stanovalcem v Borovi hiši. Priznanje in denarno nagrado za nadaljnje strokovno izpopolnjevanje bo prejela tudi diplomantka Neva Rozman iz Vrbenj, ki je z odliko opravila zaključni letnik študija in diplomo na Biotehniški fakulteti.

 

Na proslavi bodo ob 260-letnici Linhartovega rojstva nastopile kulturne skupine, ki nosijo njegovo ime: Linhartov oder, Linhartovi čuki, MePZ Anton Tomaž Linhart Radovljica in Link.Art. Spomnili pa bodo tudi na 250 let lectarske delavnice v Radovljici in razglasili najstarejše ohranjeno lectovo srce v Sloveniji. Prireditev po idejni zasnovi Katje Stušek in po scenariju ter v režiji Roka Andresa bosta povezovala Nejc Šmit in Aljaž Pohar.

 

Pred proslavo bo tradicionalna podoknica Linhartu, sprehod z Mešanim pevskim zborom Anton Tomaž Linhart Radovljica. Podoknica se bo 8. decembra začela ob 19.15 pri spomeniku Josipini Hočevar, nadaljevala mimo Linhartove rojstne hiše do njegovega spomenika in Linhartove dvorane. Že ob 18. uri pa bo v Galeriji Šivčeva hiša odprtje razstave Ikone Albine Nastran.

 

Muzeji radovljiške občine ob prazniku pripravljajo tudi muzejski večer, ki bo v Radovljiški graščini na Linhartov rojstni dan, v nedeljo, 11. decembra, ob 18. uri. Dr. Bojan Knific bo predstavil oblačenje na Slovenskem v Linhartovi dobi.

Oglejte si tudi