Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
SOB.
17°C
3°C
Oceni objavo

Izjava za primer COVID-19 pri stanovalki Doma dr. Janka Benedika Radovljica

Direktor Doma dr. Janka Benedika Radovljica Alen Gril je Občini Radovljica posredoval uradno strokovno izjavo za primer okužbe na SARS CoV 2 pri njihovi stanovalki doma. Izjavo objavljamo v celoti.

IZJAVA za primer COVID-19 + bolnice v Domu starejših občanov (DSO) Radovljica

V DSO Janka Benedika v Radovljici je bil v petek, 24.4.2020 zvečer, potrjen + bris na SARS CoV 2 pri bolnici, ki so ji ob slabem počutju izmerili blago povišano telesno temperaturo.

Po že prej dogovorjenem scenariju ukrepanja je bila bolnica iz epidemioloških razlogov prepeljana na Kliniko Golnik, čeprav bolnišnične oskrbe ni potrebovala.

V domu so bili nato izvedeni vsi vnaprej dogovorjeni ukrepi: izolirani so bili vsi varovanci, ki so bili v stiku z obolelo osebo, ti so bili tudi testirani na SARS CoV 2. Vsi testi so bili negativni. Varovanci, ki so bili v stiku z okuženo osebo, bodo ponovno načrtovano testirani po smernicah epidemiološke službe v soboto, 2.5.2020. Za enkrat ostajajo varovanci v izolaciji, so asimptomatski, torej ne kažejo znakov okužbe.

Prav tako so bili testirani vsi zaposleni, tudi testi zaposlenih so bili negativni. Izvor okužbe tako ostaja nepojasnjen.

Bolnico so v nedeljo, 26.4.2020, na Golniku ponovno testirali, test je bil že negativen.

Domneva se, da je bila okužba že v zaključni fazi in je bil kontrolni test zato relativno hitro negativen. Možno bi bilo, da se je varovanka že pred več tedni okužila od asimptomatske osebe, ki je v času sedanjega testiranja že negativna.

Vsa mikrobiološka diagnostika pri bolnici je bila opravljena na Golniku.

doc. dr. Irena Grmek Košnik, dr. med., spec.klin.mikrobiol., spec. javnega zdravja
Regionalni epidemiolog NIJZ
Maja Robič, dr. med., spec. družinske medicine, in
Joško Fajdiga, dr. med., spec. interne medicine
Koordinatorja za izvajanje zdravstvene dejavnosti v socialnovarstvenih zavodih za območje Zgornje Gorenjske v povezavi z zajezitvijo in obvladovanjem epidemije COVID-19, po Sklepu Ministra za zdravje št. 181-70/2020/170, z dne 27. 3. 2020
Jana Lavtižar, mag. zdr. nege
Koordinatorica za področje zdravstvene nege in oskrbe v socialnovarstvenih zavodih za sodelovanje s koordinatorji za izvajanje zdravstvene dejavnosti v socialno- varstvenih zavodih v povezavi z zajezitvijo in obvladovanjem epidemije COVID-19, po Sklepu Ministra za zdravje št. 181-70/2020/315, z dne 6.4.2020

Ob tem se je izkazalo izjemno dobro sodelovanje na primarni ravni in sodelovanje s koordinacijsko skupino ter pristojnimi za področje obvladovanja SARS CoV 2.

Hkrati vas obveščamo, da v domu dosledno izvajamo preventivne ukrepe, izvajamo jih tako zaposleni kot tudi stanovalci. Stanovalcem je omogočeno gibanje znotraj oddelka na katerem bivajo, ni pa dovoljeno prehajanje na druge oddelke. Omogočimo jim dopoldansko 30 minutno druženje ob kavici in seveda ob upoštevajoči medsebojni razdalji. Običajno se na tem druženju dobijo štirje stanovalci. Aktivnosti v domu se izvajajo individualno, le te izvajajo delovne terapevtke in fizioterapevtke.

Veliko veselje in zadovoljstvo stanovalcem pomeni sprehod po svežem zraku, zato dopoldne v spremstvu zaposlenih vsak dan izvajamo sprehod, ob tem tako stanovalci kot zaposleni nosimo zaščitne maske. Stanovalci se počutijo dobro, novih respiratornih obolenj ne beležimo.

Še posebej pa želimo poudariti, da se še naprej trudimo po svojih najboljših močeh, natančno izvajamo vse predpisane protokole. Zaposleni strogo izvajajo pristop samoizolacije. Našim stanovalcem omogočamo kakovostno bivanje pri nas tudi v času epidemije. Izvajamo individualne pristope dela s stanovalci. Želimo tudi poudariti, da so naši stanovalci pri nas na varnem in da so njihovi svojci lahko mirni in brez skrbi.

Tako je Dom dr. Janka Benedika še vedno med tistimi domovi, kjer ni prisotna okužba s COVID-19.

Ob tem pa želim še posebej pohvaliti vse moje sodelavce, ki odlično, vestno in s poslanstvom opravljajo svoje delo.

Trudili se bomo da tako tudi ostane.

Alen Gril
Direktor Doma dr. Janka Benedika Radovljica

Oglejte si tudi