Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
0°C
JUTRI
15°C
-3°C
Oceni objavo

Evropski teden mobilnosti v občini Radovljica

Občina Radovljica, osnovne in srednje šole ter vrtci v okviru Evropskega tedna mobilnosti (ETM) že 13. leto sodelujejo v pobudi Dan brez avtomobila. Letošnji slogan ETM, ki bo od 16. do 22. septembra, je »Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost«. V Sloveniji je v tem letu k ETM pristopilo 71 občin, posebna pozornost pa bo posvečena celostnim prometnim strategijam, ki jih sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada.

Vabimo vas, da se nam pridružite na tematskih prireditvah v času ETM.

Druga javna razprava in 13. kolesarski izlet na Dan brez avtomobila

Tradicionalni, že 13. kolesarski izlet, ob Dnevu brez avtomobila Občina Radovljica letos  organizira z Občino Bled. Izlet bo v četrtek, 22. septembra, ob 16. uri. Tokrat se bodo kolesarji zbrali na Vurnikovem trgu v Radovljici, kjer bo ta dan tudi druga javna razprava v okviru priprave celostne prometne strategije Občine Radovljica.

Zbor kolesarjev bo ob 15.45 uri. Pridružil se jim bo tudi policist na kolesu Policijske postaje Radovljica. Preko Lesc se bodo odpravili do Bleda, kjer bo ob 16.30 uri postanek na parkirišču Infocentra Triglavska roža Bled. Pot bodo nadaljevali do Zasipa, Piškovce, Brega, Vrbe, Studenčic, Hraš in Lesc nazaj na Vurnikov trg, kjer bodo okrog 18.30 ure. Kolesarji se bodo vpisali v spominsko knjigo in prejeli majice ter se posladkali s piškoti, ki jih bodo spekli udeleženci programa Ljudske univerze Radovljica PUMO – projektno učenje mlajših odraslih.

 

Kolesarska pot bo dolga približno 22 kilometrov, speljana bo tudi po makadamskem cestišču, zato so primerna treking ali gorska kolesa. V času kolesarskega izleta bo na šolskem igrišču pri Osnovni šoli prof. dr. Josipa Plemlja Bled postavljen kolesarski spretnostni poligon. Poligon bo predvidoma odprt do 19. ure. Če bo celotna trasa kolesarskega izleta za koga od udeležencev prenaporna, lahko na blejskem poligonu preveri svoje kolesarske veščine, nato pa se v Radovljico vrne po isti kolesarski stezi. Če bo deževalo, izleta ne bo.

V sklopu priprave celostne prometne strategije Občina Radovljica vabi tudi na drugo javno razpravo z naslovom “Izbiraj trajnostno za prijazno in dostopno mesto”, ki bo v četrtek, 22. septembra 2016, na Vurnikovem trgu med 17. in 19. uro. Strategijo pripravlja podjetje MK projekt, ki je bilo izbrano na javnem razpisu. Zaradi zagotovitve pripomočkov zbira prijave na javno razpravo do srede, 21. septembra (na e-naslov tjasa@b22.si  ali tel. št. 041 370 762).

Z drugo javno razpravo bo posebna pozornost posvečena ranljivim skupinam. Uvodni predstavitvi bo na drugi javni razpravi sledilo terensko delo in nato analiza ter rezultati. Udeleženci se bodo srečali z gibalnimi in senzoričnimi oviranostmi v vsakdanjem življenju, se preizkusili na poligonu in na ta način doživeli prostor ter gibanje z uporabo različnih čutil in gibalnih spretnosti. Namen dogodka je, da udeleženci s pomočjo ustreznih pripomočkov, ki nadomeščajo gibalne in senzorične hibe, spoznajo, kako pomembno je ustrezno oblikovanje fizično in vsebinsko dostopnega prostora za različne uporabnike.

Testna mestna krožna avtobusna linija

Od torka, 20. septembra, do vključno sobote, 24. septembra 2016, bo občina v Radovljici in Lescah organizirala testno mestno krožno linijo avtobusnega prometa. Cilj je spodbuditi potnike, da kakšen dan preživijo brez avtomobila in jim hkrati omogočiti, da svoje opravke opravijo s pomočjo mestnega avtobusa, ki je okolju bolj prijazna oblika prometa. Vožnja z mestnim avtobusom bo brezplačna, projekt pa sta v sklopu svojih prizadevanj za trajnostni razvoj in podporo okolju, v katerem delujeta, podprla tudi Merkur in Mercator.

Mestni avtobus bo v testnem obdobju vsak dan opravil 10 krožnih voženj od 9. do 19. ure. Postajališča bodo označena. Vozni red in potek trase je objavljen v prilogi.

Sodelovanje šol in vrtcev

V šolah in vrtcih pripravljajo različne tematske dogodke, namenjene ozaveščanju otrok in njihovih staršev. V OŠ F. S. Finžgarja Lesce se bodo učitelji in učenci že jutri, v petek, 16. septembra, zjutraj zbrali na dogovorjenih mestih in v šolo skupaj odšli peš.

OŠ A. T. Linharta Radovljica bodo učence iz različnih delov Radovljice učiteljice pospremile peš v šolo v četrtek, 22. septembra. Na nevarnejših točkah pa bodo za varnost dodatno poskrbeli prostovoljci. Tudi sicer bodo spodbujali prihajanje v šolo peš s kolesom ali javnim prevozom in ves mesec izvajali preventivne dejavnosti. Organizirali bodo učni uri po varnih šolskih poteh in po kolesarskih poteh s policistom. Vsi učenci bodo izpolnjevali anketo o načinu prihajanja v šolo.

Pestremu dogajanju v Evropskem tednu mobilnosti se pridružujejo tudi učenci in učitelji OŠ Staneta Žagarja Lipnica tako na matični kot podružnični šoli. Učenci bodo ustvarjali na temo več gibanja na svežem zraku za bistrejšo glavo in boljši učni uspeh, se seznanili z varno vožnjo s kolesom, organizirali pa bodo tudi jutranjo telovadbo in več ekskurzij. Dan brez avtomobila, 22. september, pa tudi v lipniški osnovni šoli vsako leto poskrbi, da se učenci v spremstvu učiteljev v šolo podajo peš.

V vseh sedmih enotah radovljiškega vrtca bodo otroke, starše in zaposlene spodbujali, da v vrtec pridejo peš ali s kolesom. Med njihovimi dejavnostmi v  Evropskem tednu mobilnosti pa so prometni poligoni, opazovanje prometa in spoznavanje prometnih znakov, obisk policista in redarja, tematske igre, pravljice, slikanice, pesmice in sestavljanke, izdelovanje plakatov, sprehodi in izleti, pogovori z otroki o prometu, varni hoji in varstvu okolja…

Oglejte si tudi