Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
12°C
1°C
Oceni objavo

S 4. seje občinskega sveta

Radovljiški občinski svet je na včerajšnji seji sprejel proračuna občine za leti 2023 in 2024. V proračunu za leto 2023 je načrtovanih 24,5 milijona evrov prihodkov in 27,6 milijona evrov odhodkov, za leto 2024 pa približno 23 milijonov evrov prihodkov in 24,7 milijona evrov odhodkov. Prenos neporabljenih sredstev iz proračuna leta 2022 po zaključnem računu znaša 1.108 tisoč evrov. Za investicije, načrtovane v proračunu je v letu 2023 predvidena namenska zadolžitev za 2 milijona, v letu 2024 pa za 1,6 milijona evrov. Predvideni investicijski odhodki v letu 2023 predstavljajo približno 42 odstotkov vseh, v letu 2024 pa 33 odstotkov.

Na proračun leta 2024 so svetniki sicer vložili šest amandmajev, ki pa so bili kasneje umaknjeni, saj je župan predlagane spremembe povzel v svoj amandma. Z amandmajem, ki so ga svetniki podprli, so se zagotovila sredstva za obnovo šolskega športnega igrišča pri podružnični šoli Begunje.

Med večjimi prednostnimi investicijami v obeh proračunih so investicije, ki so ali bodo sofinancirane z nepovratnimi sredstvi, in sicer:
-          dokončanje izgradnje komunalne infrastrukture na spodnjem Lancovem,
-          izgradnja komunalne infrastrukture v Kamni Gorici,
-         dozidava vrtca Radovljica z dozidavo in prenovo kuhinje ter izgradnja razvojne ambulante,
-         nadaljevanje obnove Klinarjeve hiše v Kropi,
-         vzdrževanje Kulturnega doma v Kropi ter
-         zaključek prve faze rekonstrukcije kopališča v Radovljici.

Med ostalimi večjimi investicijami velja omeniti obnovo ceste na Lipce v Lescah ter ureditev javnih površin, izgradnjo meteorne kanalizacije in javne razsvetljave v Kamni Gorici, v proračunu pa sta predvideni tudi pridobitev projektne dokumentacije in izgradnja javnih sanitarij na avtobusni postaji v Radovljici.

Tudi tokrat sta občinska proračuna deloma pripravljena kot participativna - pri odločanju o porabi proračunskih sredstev za projekte v skupni vrednosti 200 tisoč evrov v posameznem letu so sodelovali tudi občani. Skupaj bo v obeh letih izvedenih 27 izglasovanih projektov. Občani so oddali 99 predlogov, od tega se je 70 projektov uvrstilo na glasovanje, glasovalo pa je dobrih 26 odstotkov upravičencev.

Po programski klasifikaciji je največji delež proračuna namenjen področju izobraževanja (v letu 2023 ta znaša 24 %, v letu 2024 pa 27 %), sledijo področje kulture, športa in nevladnih organizacij (v letu 2023 delež znaša 18 %, v letu 2024 pa 13 %. Področje prometa, prometne infrastrukture in komunikacije v proračunu za leto 2023 predstavlja 13 %, v prihodnjem letu pa 12 %. Sledi področje lokalne samouprave z 12 % v letu 2023 in 13 % v letu 2024. Za prostorsko planiranje in stanovanjsko komunalna dejavnost se v letos nameni 11 %, v prihodnjem letu 7 %, za varovanje okolja in naravne dediščine pa letos 5 %, drugo leto pa 1 %. Področje socialnega varstva letos predstavlja 4 %, leto kasneje 5 %, sledi servisiranje javnega dolga s 3 % v letu 2023 in 5 % v letu 2024. Nižje deleže v proračunih predstavljajo področja gospodarstva, skupnih administrativnih služb in splošnih javnih storitev, pa obramba in ukrepi ob izrednih dogodkih (v letu 2024 delež znaša 5 %), kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo, intervencijski programi in obveznosti, politični sistem, ekonomska in fiskalna administracija, zdravstveno varstvo, trg dela in delovni pogoji, pridobivanje in distribucija energetskih surovin, zunanja politika in mednarodna pomoč ter notranje zadeve in varnost.

Svetniki so potrdili tudi zaključni račun proračuna občine za leto 2022, ki ga je zaznamovala najvišja realizacija proračuna v zgodovini občine. Ta je znašala rekordnih 24 milijonov evrov. Zaključni račun izkazuje 93-odstotno realizacijo načrtovanih odhodkov in 97-odstotno realizacijo prihodkov. Prihodki so znašali približno 21,8 milijona evrov, odhodki pa 24 milijona evrov. Občina Radovljica se je v preteklem letu za izvedbo investicij namensko zadolžila za celotno načrtovano vrednost, to je za 2,69 milijona evrov. Tekoča poraba je predstavljala 57 %, investicijska pa 43 % proračuna.

Med večjimi naložbami občine v lanskem letu velja omeniti nadaljevanje prve faze rekonstrukcije radovljiškega kopališča in nadaljevanje gradnje kanalizacije in obnova vodovoda na Spodnjem Lancovem. Zaključen je bil  projekt kolesarske povezave Radovljice z zalednimi naselji, urejen je bil tudi del odseka ceste na Železniški ulici in v Rožni dolini (med železniško postajo in uvozom h Gorenjki) s sočasno ureditvijo meteorne in fekalne kanalizacije, javne razsvetljave in obnovo vodovoda. Začela se je prva faza izgradnje komunalne infrastrukture v Kamni Gorici, med dokončanimi projekti so podvoza v Zalošah in na Ovsišah, zunanja in prometna ureditev pri podružnični šoli Begunje, sanacija opornega zidu pod cerkvijo v Kropi, preplastitev odsekov cest Hlebce - Zapuže ter Hlebce - odcep za letališče, ureditev ceste Na mlaki v Radovljici in obnova mostu na Zgoši. V last in upravljanje občine je bila prenesena zgrajena komunalna oprema na območju novega trgovskega centra v TNC 1 in TNC 2. Minulo leto so zaznamovali tudi zaključek obnove strehe Kovaškega muzeja v Kropi, začetek obnove kulturnega doma Kropa, dograditev hlajenja in namestitev toplotne črpalke v Linhartovi dvorani, prenova prostorov Vrtca Kamna Gorica in ureditev začasne igralnice za najmlajše v Vrtcu Begunje. Pri vrtcu v Lescah je bil zgrajen vadbeni objekt, v Športnem parku Vrbnje pa večnamenski objekt. Kupljena je bila tudi oprema za skok s palico za potrebe izvajanja programov na atletskem stadionu pri OŠ A. T. Linharta v Radovljici, v sanitarijah občinske zgradbe je bila izvedena zamenjava vrat in pultov, v Graščini v Radovljici je bila zamenjana peč. Na letališču v Lescah so bile v upravni stavbi obnovljene električne instalacije, na območju letališča je bila urejena modelarska steza. Z nakupom enega stanovanja je občina povečala fond neprofitnih stanovanj.

V letu 2022 je bilo zaključenih 25 projektov, ki so se v letu 2021 prvič začeli izvajati v okviru participativnega proračuna. Začel je delovati skupni Medobčinski inšpektorat občin Radovljica, Škofja Loka, Medvode in Naklo, občina pa je dobila tudi nov razvojni program občine do leta 2030 in novo strategijo za mlade do leta 2027.

Po programski klasifikaciji je bil največji delež odhodkov namenjen za kulturo, šport in nevladne organizacije (20 %), izobraževanje (19 %), promet, prometno infrastrukturo in komunikacije (18 %), lokalno samoupravo (11 %), prostorsko planiranje in stanovanjsko komunalno dejavnost (9 %) ter varovanje okolja in naravne dediščine (6 %). Z deleži pod 5 % sledijo področja socialnega varstva, gospodarstva, servisiranja javnega dolga, nato obramba in ukrepi ob izrednih dogodkih, skupne administrativne službe in splošne javne storitve ter druga področja.

Občinski svetniki so sprejeli Predlog Odloka o sedmih spremembah in dopolnitvah Prostorskega reda občine Radovljica. S tem bodo v Odloku o prostorskem redu Občine Radovljica opredeljena tudi zemljišča ob Savi Dolinki na delu območja Šobec, ki so bila z ureditvijo meje med občinama Bled in Radovljico na novo opredeljena na območju Občine Radovljica.

Svetniki so potrdili nov elaborato oblikovanju cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja, ki ga je na podlagi metodologije, določene z vladno uredbo, pripravila Komunala Radovljica. Predračunske cene storitev, ki jih vsebuje elaborat, morajo po uredbi pokrivati stroške izvajanja dejavnosti na območju občine in ne smejo bremeniti tržnih dejavnosti izvajalca gospodarskih javnih služb. V skladu z elaboratom je občinski svetdoločil višje cene storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja v občini Radovljica, ki bodo veljale od 1. aprila 2023. Na spremembo oziroma zvišanje cen komunalnih storitev vplivajo višji stroški dela, storitev in predvsem materiala, ki so posledica pandemije in nato še energetske krize. Analiza trenutno veljavnih cen komunalnih storitev v ostalih občinah zgornje Gorenjske (Kranjska Gora, Kranj, Jesenice, Gorje, Bled, Škofja Loka, Naklo, Tržič, Žirovnica in Radovljica) je pokazala, da bo cena komunalnih storitev v občini Radovljica tudi po uskladitvi cen med nižjimi v regiji. V občinskem proračunu za leto 2023 in 2024 so predvidena sredstva za ublažitev zvišanja cen komunalnih storitev za gospodinjstva in neprofitne organizacije. Občinski svet je potrdil najbolj optimalen način ublažitve zvišanja cen komunalnih storitev, in sicer subvencioniranje omrežnine pitne vode, ki bo dosegel vse upravičene uporabnike.

Računi za komunalne storitve in omrežnine za gospodinjstvo s tremi osebami, z mesečno porabo vode 12 kubičnih metrov, 120 litrskim zabojnikom za mešane komunalne odpadke in 80 litrskim zabojnikom za biološke odpadke bodo višji od 15,7 % do 16,8 % oziroma od 8,49 do 8,95 evra na mesec in bodo tako znašali od 62,40 evrov do 62,74 evrov.

Občinski svet Občine Radovljica je na seji obravnaval in sprejel Osnutek Odloka o subvencioniranju razlik pri ceni socialnega servisa razvoza kosil v občini Radovljica. Pobudo za sprejem pravne podlage, ki bo omogočala in urejala subvencioniranje razlik pri ceni te socialnovarstvene storitve, je v letu 2022 podal Odbor za zdravstvo in socialno varstvo. Na območju občine je trenutno edini izvajalec socialno varstvene storitve razvoza kosil, ki ne sodi v javno službo, Dom dr. Janka Benedika Radovljica. Cena storitve zajema ceno kosila in ceno za razvoz kosila, ki je odvisna od oddaljenosti kraja dostave. Cena storitve je tako za občane glede na njihov kraj bivanja različna. S subvencioniranjem razlik pri ceni razvoza kosil bo cena storitve za vse upravičene do storitve enaka, ne glede na kraj bivanja. Občina na ta način želi izboljšati dostopnost do storitve upravičencem, ki storitev potrebujejo in živijo v krajih izven mesta Radovljica. Za ta namen je v proračunu za leto 2023 načrtovanih 20 tisoč evrov, za leto 2024 pa 23.000 evrov.

Občinski svet je izdal še soglasja k redni delovni uspešnosti predstojnikov osnovnih in glasbene šole ter ljudske univerze ter podal soglasje k Pravilniku o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o sistemizaciji delovnih mest in notranji organizaciji dela v Muzejih radovljiške občine, s katerim se usklajuje katalog delovnih mest v Muzejih radovljiške občine s sprejetim Aneksom h Kolektivni pogodbi za kulturne dejavnosti v Republiki Sloveniji. Odločanje o višini redne delovne uspešnosti za ravnateljico Vrtca Radovljica je bilo umaknjeno z dnevnega reda, ker skladno z odlokom o ustanovitvi javnega zavoda, v tem delu ustanoviteljske pravice izvršuje župan.

S sklepom o ugotovitvi javne koristi so svetniki potrdili, da je obstoječa cesta do več stanovanjskih hiš v ulici Na Mlaki v Radovljici v javno korist, kar bo omogočilo ureditev lastninsko pravnih razmerij ter ustrezno kategorizacijo ceste.

Občinski svet je sprejel Letno poročilo o uresničevanju programske zasnove in uredniške politike Deželnih novic za leto 2022 ter Sklep o spremembi periodičnosti izhajanja časopisa Občine Radovljica Deželne novice. Te bodo zaradi prilagoditve distribucije nenaslovljenih pošiljk Pošte Slovenije namesto ob petkih po novem izhajale ob torkih.

Svetniki so za predstavnike Občine Radovljica v Svetu Vrtca Radovljica imenovali Ines Jelenec, Špelo Udir in Miroslava Pogačarja, za predstavnico lokalne skupnosti v Svet lokalnih skupnosti Centra za socialno delo Gorenjska pa Teodoro Beton. Pozitivno mnenje so podali tudi predlaganim kandidatkam za ravnateljico Vrtca Radovljica Anji Ussai, Jerneji Terlikar in Tanji Kosmač Zalašček, prednost pa dali Anji Ussai. Ravnateljico imenuje svet zavoda.

Oglejte si tudi