Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
4°C
JUTRI
25°C
2°C
Oceni objavo

Dan suverenosti v občini Žirovnica

Tudi letos so veteranke in veterani na Zgornjem Gorenjskem počastili spomin na 25. oktober 1991, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovensko ozemlje. Letošnje srečanje v Čopovi rojstni hiši v Žirovnici 19. oktobra je bilo že enaindvajseto, saj so dan suverenosti obeležavali že pred razglasitvijo 25. oktobra za državni praznik.

Slovesnost so začeli s slovensko himno pred Čopovo rojstno hišo, zatem pa je zbrane v hiši nagovoril generalmajor dr. Andrej Osterman, nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske, ki se je med drugim ozrl na prehojeno pot do samostojne države. Poudaril je tudi pomen  zadržanja orožja Teritorialne obrambe, ki ga štirje občinski štabi TO  na Gorenjskem, med njimi tudi jeseniški, niso oddali pod nadzor JLA ter na tajna skladišča, kjer so do spomladi leta 1991 hranili to orožje, tudi v sedanji občini Žirovnica.

Predsednik območnega veteranskega združenja Janez Koselj je spomnil, da so pripadniki JLA zapustili vojašnico na Bohinjski Beli že 20. oktobra 1991, predstavil pa je tudi aktivnosti združenja do marca prihodnje leto.

V kulturnem programu so sodelovali kitaristi Glasbene šole Jesenice, oddelka Žirovnica pod mentorstvom Martine Jelinčič ter učenki žirovniške osnovne šole pod mentorstvom Petre Jenko, zapel pa je Veteranski pevski zbor pod vodstvom Metka Rutar Piber.

Oglejte si tudi