Logo MojaObčina.si

Radovljica

DANES
25°C
13°C
JUTRI
26°C
14°C

Ta veseli knjižni svet

V vseh enotah Knjižnice A. T. Linharta Radovljica je od oktobra 2020 do maja 2021 potekala bralna akcija za spodbujanje branja Ta veseli knjižni svet, s katero smo že enajstič svojim bralcem ponudili izbor knjig, ki širijo obzorje, spreminjajo naš pogled na svet in hkrati nudijo jezikovni in vsebinski izziv.

Bralke in bralci so lahko izbirali med izpovedmi izjemnih žensk, ki so in še spreminjajo svet, in knjigami o podsaharski Afriki. Spoznavali so njene ljudi, kulturo in običaje ter navdušenje delili z najmlajšimi ob prebiranju afriških pravljic. Dodali smo še dela petih mojstric poezije.

Bralne navade odraslih se spreminjajo. Odvisne so od trenutnega razpoloženja, razpoložljivosti prostega časa in splošne družbene klime, ki je ali pa ni naklonjena branju. Vse udeležence bralne akcije lahko pohvalimo, njihove bralne navade so za vzor. Kar 106 bralk in bralcev je v sedmih mesecih prebralo najmanj sedem predlaganih del. Skupaj so prebrali 1214 knjig. Najbolj prizadevna bralka, ki jih je zabeležila celo 86, obiskuje knjižnico v Kropi.

Sodelujoči so knjige hkrati tudi ocenjevali in zapisali svoje misli in razmišljanja. Najbolj brani so bili romani Kot bi Luna padla na glavo (Tadej Golob), Prikupna struparka (Arto Paasilinna), Tu je bila Britt-Marie (Fredrik Backman) in Luciferka (Svetlana Makarovič, Matej Šurc). Prav Golobova monografija o igralki Mileni Zupančič je izzvala nekatere res iskrene misli. Bralka iz Radovljice je zapisala: »Imela sem občutek, da sedim z njo pri kavi in da klepetava o minulih časih,« za Svetlano Makarovič pa je bralka iz Bohinjske Bistrice pripomnila: »Večna upornica, ki se ne želi ukalupiti in ji ni mar, kaj si drugi mislijo o njej.«

Največ ocen odlično je prejel roman Kita (Laetetia Colombani), ki življenja treh žensk preplete v kito usode ali kot je zapisala bralka iz Begunj: »Odločen človek lahko v življenju doseže ali premaga marsikaj.« Med domačimi avtorji je poleg omenjenih življenjepisov izstopal še roman Klošarka z Miklošičeve (Tanja Mlakar), za katerega je bralka z Bleda pripisala: »Že dolgo me ni kakšna knjiga tako pretresla.«

Zahvala bralke iz Bohinjske Bistrice v obliki »Naj za konec povem kaj lepega: Veselite se vsega. Meni je v veselje Ta veseli knjižni svet.« na najlepši način zaokroži letošnje branje in pokaže, da je bil naš namen v celoti uresničen. 

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za sodelovanje in sporočamo, da bodo o prevzemu več kot zaslužene nagrade in priznanja za sodelovanje obveščeni po pošti, ostale pa vabimo, da se nam jeseni pridružijo ob novem, prav tako skrbno sestavljenem izboru zanimivih del.

Barbara Klinar

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi