Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
4°C
JUTRI
24°C
3°C
Oceni objavo

“Miti in legende z Zgornje Gorenjske” fotografska razstava Vide Markovc

V Kulturnem domu v Kropi se dogaja Festival gledališča, katerega je povezanost predstav o osupljivosti pokrajin, skrivnostnih bitij, dobrih ali krvoločnih, kot so vile, babe, dedci, možje, zmaji in drugih. Vse to se je ohranilo v ljudskih mitih in legendah.

»V začetku oktobra bo v okviru spremljevalnega programa festivala postavljena 23. samostojna fotografska razstava Vide Markovc, članice Fotografskega društva Radovljica, katere osrednji motiv bo tematika letošnjih predstav, ki opisujejo skrivnostna bajeslovna bitja in pokrajine.«, je o tem napisal Igor Kavčič v Deželnih novicah.

Avtorica o svoji razstavi:

»Z miti in legendami ohranjamo svojo kulturno dediščino, saj nam razkrivajo pestro dogajanje na domačih tleh. Že stoletja se prenašajo iz ust do ust, ohranjajo se pa tudi v zapisih navdušenih zbirateljev tega ljudskega izročila. Na Slovenskem mednje sodi prof. Dušica Kunaver s svojima knjigama Najlepši miti in legende ter Ljudske pripovedi pod lipo domačo.

Najbližje so mi pripovedi z Zgornje Gorenjske; razstava prikazuje kraje, o katerih krožijo številne legende v povezavi s skrivnostnimi miti. Pogledali bomo na Jelovico, v Bohinj, v Blejski kot, na Mežakljo, pod Karavanke, na Vršič in pod našega očaka Triglava.«

Ogled je možen do božično-novoletnih praznikih, in sicer ob prireditvah in v urah delovanja knjižnice v Kulturnem domu.

Vljudno vabljeni k ogledu!

Oglejte si tudi