Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
14°C
0°C
Oceni objavo

Lejla Korać, dijakinja EGSŠ Radovljica, v novem filmu Korporacija

Na velika platna prihaja kriminalna drama, ki v ospredje postavlja preiskavo sporne gradnje stavbnega kompleksa, koruptivna dejanja vpletenih in kakšna je moč posameznika, da kaznuje odgovorne.

 

V filmu igra vlogo tudi naša dijakinja Lejla Korać, dijakinja 4. letnika medijske usmeritve. 

 

Premiera filma je bila na Prešernov rojstni dan, 3. decembra, v Cankarjevem domu v Ljubljani.

 

V Linhartovi dvorani v Radovljici si v prvem tednu decembra film lahko ogledate v nedeljo, 8. decembra, ob 20.15.

 

Scenarij je napisal Zoran Benčič, režiral Matej Nahtigal, igrajo pa Uroš Fürst (Urban), Primož Vrhovec (Leon), Ivo Barišič (Sven), Jana Zupančič (Kaja), Jelena Perćin (Brigita), Borut Veselko (Roland) idr.

 

O zgodbi:

Leon Gall (Primož Vrhovec) je policijski inšpektor v poznih tridesetih. Svoje otroštvo je preživel z marginalci v natrpanem delavskem naselju in prav v četrti, kjer je odraščal s svojo pokojno materjo, ki je bila narkomanka, želi »Korporacija Rihter« pričeti z gradnjo največjega stavbnega kompleksa v zgodovini mesta. Zaradi čustvene navezanosti in občutka, da nekaj ni v redu, Leon prične poizvedovati okoli projekta, od svojega dekleta, elitne prostitutke Veronike Gril, ki nudi svoje usluge pomembnemu politiku in enemu od glavnih akterjev pri projektu. Kmalu izve, da je bil nakup tamkajšnjega zemljišča sumljiv. Medtem ko njegova policijska partnerica Kaja (Jana Zupančič) z negodovanjem opazuje njegovo raziskovanje, Leon verjame, da lahko z uspešno preiskavo popravi krivico in kaznuje odgovorne.

 

Režiser se v filmu sprašuje: »Kaj je potrebno, da se v družbi nekaj spremeni? Ali je to posameznik? Kritična masa ljudi z podobnimi željami in ideali? Ali sploh lahko vplivamo na družbeni ustroj, mu malce spremenimo pot? Ali že vsak poizkus, s tem ko obstaja, nekaj spremeni? Oziroma: Kaj pomeni verjeti v zakon in oblast? Kakšno je razmerje moči med ljudmi, ki v uradnih političnih strukturah urejajo naša vsakdanja življenja, in med tistimi, ki finančno poganjajo ves ustroj? Kaj so v tem pogledu organi reda in miru? Kdo obvladuje naša življenja in s kakšnimi nameni?«

 

Ana Hlebanja za EGSŠ Radovljica

Oglejte si tudi