Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Koncert Veteranskega pevskega zbora

Veteranski pevski zbor OZ VVS Zgornja Gorenjska je v nedeljo, 13. oktobra, v plesni dvorani radovljiške graščine pripravil koncert v počastitev 20-letnice ustanovitve zveze veteranov vojne za Slovenijo, 45-letnice ustanovitve teritorialne obrambe ter 60-letnice Avsenikove glasbe.

Veteranski pevski zbor OZ VVS Zgornja Gorenjska je v nedeljo, 13. oktobra, v plesni dvorani radovljiške graščine pripravil koncert  v počastitev 20-letnice ustanovitve zveze veteranov vojne za Slovenijo, 45-letnice ustanovitve teritorialne obrambe ter 60-letnice Avsenikove glasbe. Vse tri pomembne obletnice so dobile v koncertnem programu zbora svoj del časa in pozornosti mnogoštevilnih poslušalcev.

 

Prvi del koncerta je bil namenjen novejšim pesmim ponosnega časa osamosvajanja, ko smo vsi kot eden stopili na pot samostojne Slovenije. A tudi o grenkobi razočaranja neizpolnjenih pričakovanj  smo slišali peti pevce, z besedami Franca Ankersta in po notah Franca Podjeda. Pesmim  je z doživetimi recitacijami pot med poslušalce pripravil Alojz Ropret.

 

 VPZ na svojih nastopih pogosto poje ob spremljavi inštrumentalnega tria v sestavi harmonike, ki jo igra Franc Valant ali pa Marcel Federl, trobente v rokah Nika Podgornika in nepogrešljivih bobnov z Lukom  Poklukarjem. Na koncertu pa že kar nekaj let  sodeluje tudi harmonikarski orkester izvrstnih harmonikarjev, Ad hoc. Ti so se tokrat  prikupili poslušalcem z živahnim Montijevim čardašom. Seveda pa so bili nepogrešljivi spremljevalci Avsenikovih pesmi, ki jih je v počastitev 60-letnice Avsenikove glasbe zbor zapel.  Za pesem Na Golici je Franc Podjed pripravil prigodno besedilo in poslušalci so bili nad njo navdušeni in so ob refrenu zapeli kar skupaj z zborom.

 

Veteranski pevski zbor OZ VVS Zgornja Gorenjska je kot prvi  v Sloveniji začel peti pesmi o časih osamosvajanja. Kar nekaj jih je napisal dirigent zbora, uglasbil pa je tudi nekaj tekstov Franc Ankersta.  Sčasoma pa so se tudi v drugih pokrajinah pojavile veteranske pesmi in v tretjem delu koncerta smo slišali nekaj teh. Za vse poslušalce je bilo prijetno presenečenje prisotnost avtorja pesmi Domovina Triglava, vipavca Marjana Vidmarja, ki je v prijeto pojoči primorski  govorici  povedal, da je pesem nastala na enem od tradicionalnih spominskih pohodov z Nanosa na Triglav.  Zadnji verz te pesmi: "Zgradimo si Slovenijo, ponosno in pošteno" je bil tudi izbran za naslov in poslanico tokratnega koncerta.

 

Gost večera je bil mladi, obetavni violinist Timotej Willewaldt, ki je ob klavirski spremljavi Lare Willewaldt očaral poslušalce.

 

Plesna dvorana  radovljiške graščine je bila polna zadovoljnih poslušalcev, ki so vse nastopajoče nagradili z gromkim aplavzom. Nasmejani obrazi odhajajočih in nemalo izrečenih pohval so potrjevali, da je večer uspel in da vloženi trud ni bil zaman.

 

VPZ si je v dvanajstih letih delovanja pridobil stalno, hvaležno publiko, ki jih redno spremlja in vzpodbuja na njihovih nastopih in za pevce je to najlepše priznanje. A čas je neusmiljen, zbor se "stara", kar nekaj pevcev je prenehalo peti. Zato si v zboru močno želijo, da bi se jim pridružil kakšen nov pevec, ki bi obogatil njihove vrste. Vse, ki jim je pesem ljuba, vabijo, da se jim pridružijo. Vaje imajo vsak ponedeljek zvečer. Pridružite se jim, veseli vas bodo.

Oglejte si tudi