Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
SOB.
17°C
3°C
Oceni objavo

Igre moje mladosti

V Muzejih radovljiške občine v sodelovanju z Goriškim muzejem, Notranjskim muzejem Postojna ter Pokrajinskim muzejem Koper za letošnjo jesen pripravljamo gostujočo razstavo Igre moje mladosti. Idejo za prvo razstavo v Goriškem muzeju leta 2016 so avtorji dobili med razmišljanjem o svojem otroštvu in o tem, kako so se nekoč igrali, katere igre in igrače so bile priljubljene. Poleg družabnih iger na prostem, ki so spodbujale ročne ali umske spretnosti, tekmovalnost ali pa sodelovanje, razstava vsem generacijam prikazuje različne namizne družabne igre, ki so se v slabem vremenu igrale za štirimi stenami, ter druge vrste igrač. V oktobru 2022 razstava prihaja na obisk tudi k nam v Kovaški muzej v Kropo, kjer ji bomo dodali še gorenjski pridih iger in igrač, značilnih za naše širše radovljiško območje.

Seveda bi k temu »igrivemu« projektu radi povabili tudi vas. Z veseljem vam bomo prisluhnili, ko nam boste pripovedovali spomine na takšne in drugačne igre, in si jih zapisali. Veseli bomo vaših z igračami povezanih zgodb. Igrača z zgodbo je namreč zelo pomembna za razstavo. Vaše dragocene igrače nam lahko samo posodite, zelo veseli pa bi bili tudi donacije, ki bi obogatila našo zbirko za razstavo. Zbiramo jih vseh vrst, pomembno pa je, da so nastale pred koncem 20. stoletja, to je do leta 2000. Če bi vaše stare igrače radi podarili Muzejem radovljiške občine, jih kar pogumno prinesite v muzej. Za dragocenejše igrače, ki nam bi jih samo posodili za čas trajanja razstave, vam bomo izdali poseben vhodni obrazec.

Šole in vrtci se lahko vključite tudi tako, da v enem ali več razredih učence oz. malčke spodbudite, da si od svojih starih staršev (babic in dedkov) sposodijo kakšno staro igračo, jo prinesejo v šolo/vrtec, mi pa bi potem vse igrače in z njimi povezane zgodbe prikazali na razstavi. Po koncu razstave bomo igrače na željo vrnili lastnikom. Tako bi na razstavi sodelovalo večje število razredov in otroci bi lahko, če bi želeli, celo sami predstavili igrače, ki so jih prinesli. Razstava bo še zanimivejša in bolj pestra.

Igrače, igre in lutke bomo zbirali na Upravi Muzejev radovljiške občine, Linhartov trg 1, Radovljica, in v Kovaškem muzeju v Kropi, Kropa 10. Za več podatkov nam lahko pišete na jerneja.koselj@mro.si, pokličete na 04 53 20 528, najdete pa nas tudi na Facebooku (@Muzejiradovljiskeobcine) ter Instagramu (@radovljicamuseums) in spletni strani muzeja.  

Z igrivimi pozdravi,


Jerneja Jelovčan Koselj
kustosinja pedagoginja
tel. 04 53 20 528, jerneja.koselj@mro.si


Povezave

www.mro.si

Oglejte si tudi